avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... competenta teritoriala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

competenta teritoriala

am urmatoarea speta:
2 sc, una creditor cu sediul in R , una debitor cu sediul in F. Intre ele nu a existat ctr., dar a existat o comanda de transport transmisa prin fax. Creditorul a ridicat marfa din F si a efectuat transportul international, apoi prin postra a transmis facturile pt serviciile sale.Plata urma a se efectua prin transfer bancar, dar nu s-a achitat.
Care este instanta competenta? Cea din F (sediul debitorului) sau cea din R (sediul creditorului)?

Art. 7. - (1) Cererea împotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanţa sediului ei principal.
Art. 10. - În afară de instanţa domiciliului pârâtului, mai sunt competente următoarele instanţe:
4. în cererile privitoare la obligaţii comerciale, instanţa locului unde obligaţia a luat naştere sau aceea a locului plăţii;
5. în cererile izvorâte dintr-un contract de transport, instanţa locului de plecare sau de sosire;
Cel mai recent răspuns: romibaro , utilizator 18:17, 15 Iunie 2006
la sediul debitoruluio. Nu ai contract asta e :((
daca te avantajeaza sa fie la tine, la locul initierii transportului sau la locul unde trebuia efectuata plata (cont bancar in Romania).
gandeste-te insa mai departe, cum il vei executa silit? ca pe o somatie de plata cu citare la usa instantei poate merge. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta? stanceni stanceni In materie de competenta....carei instante imi voi indrepta cererea de chemare in judecata a unui debitor? Cea de la sediul firmei mama sau cea de la ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala contestatie la executare adrianadamian09 adrianadamian09 Buna ziua, Am si eu o problema privind o executare silita. In baz aunei sentinte definitive si irevocabile din 2006, am obtinut recuperarea unor ... (vezi toată discuția)
Locul platii - competenta teritoriala ContSters79137 ContSters79137 Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract. Niciuna din parti nu are sediul in Bucuresti, contractul s-a incheiat in Bucuresti, insa au omis sa ... (vezi toată discuția)