avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... locul platii - competenta teritoriala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

locul platii - competenta teritoriala

Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract. Niciuna din parti nu are sediul in Bucuresti, contractul s-a incheiat in Bucuresti, insa au omis sa precizeze acest lucru #-o.
In situatia unui litigiu, poate fi considerat drept loc al platii (care sa determine si competenta teritoriala) banca din care face plata debitorul?
Ma intereseaza sa aduc litigiul in Bucuresti...
Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 10:31, 26 Iunie 2009
Daca s-a omis asa ceva, puteti sa faceti un aditional prin care sa introduceti clauza arbitrala, prin care stabiliti competenta de solutionare a litigiilor la Curetea de Arbitraj Comercial dorita.
Cam greu de crezut ca acum, cand partile sunt in litigiu, vor mai ajunge la un consens cu privire la instanta competenta.

Ma intereseaza exclusiv competenta teritoriala a instantei de judecata, daca poate fi sectorul 5 in conditiile in care debitoarea are deschis un cont la o banca din acest sector (indicat si in contract, din care a mai facut plati catre creditor tot in baza aceluiasi contract). Am in vedere si faptul ca plata e cherabila, nu portabila.
Puteti incerca invocand disp. art.6 coroborat cu art.7 (2) C.proc.civ. insa cred ca este/poate fi vorba despre Tribunal daca actiunea este in pretentii si/sau Judecatorie in situatia unei eventuale somatii de plata.
Daca instanta in cauza se va considera necompetenta (material/teritorial) va declina cauza instantei competente situatie in care se va pierde...timp...:((
Va fi o ordonanta de plata (L 119/2007), competenta este judecatoria. Mie mi se pare ca locul platii - in cazul de fata este locul de unde se face plata, deci banca debitorului.
Nu vreau insa sa pierd timp, suma nu e prea mica (cca 20.000 lei), e si o problema personala, deci nu vreau sa plimb dosarul aiurea.
De aceea am cerut si parerea dvs, sa nu cumva sa fie ceva ce imi scapa.
Locul platii e locul unde creditorul a incasat plata.
art. 5 CPC dispune ,,cererea se face la instanta domiciliului paratului.".....
art. 7 (1)CPC ,,cererea impotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanta sediului ei principal"
de asemeni art. 10 (4) ,, in cererile privitoare in obligatiile comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau acea a locului platii

Alte discuții în legătură

Instanta competenta in materie comerciala ContSters57430 ContSters57430 Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un client in care nu este specificata instanta competenta si nici locul incheierii contractului. ... (vezi toată discuția)
Bo - investire, judercatoria competenta a investit titlul cu formula executorie ancut75 ancut75 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Banca a obtinut investirea cu formula executorie a BO in anul 2010. Azi in proces , presedintele m-a pus sa alfu care ... (vezi toată discuția)
Competenta somatie de plata lylo lylo Competenta in materie de somatie de plata este: instanta de la sediul debitorului, instanta de la locul nasterii obligatiei sau instanta de la locul efectuarii ... (vezi toată discuția)