avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Instanta competenta in materie comerciala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Instanta competenta in materie comerciala

Buna ziua,

Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un client in care nu este specificata instanta competenta si nici locul incheierii contractului. Noi aveam sediu in Bucuresti si Clientul in Cluj.
Acum o luna ne-am mutat sediul in Arges.

Daca dorect sa actionez clientul in judecata pe baza OUG 119 sau a somatiei de plata pot trimite actiunea la Judecatoria din Curtea de Arges folosindu-ma de comptenta alternativa prevazuta de art.10 din Codul de procedura civila?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters57430 , utilizator 20:40, 29 Iulie 2009
Da puteti.
Stimate Domn,

Dupa parerea mea va trebui sa va judecati la instanta sediului societatii parate.
In conditiile in care spuneti ca s-a semnat un contract de vanzare-cumparare, banuiesc, ca pretentia dumneavoastra consta in plata pretului sau a diferentei de pret, presupunand ca sun teti cei care au livrat bunul. Apeland la dispozitiile art.10 pct .1 din CPC, ar fi trebuit sa determinati locul platii. Cum s-a prevazut a se face plata? Daca e specificat viramentul bancar - intereseaza sediul bancii, respectiv al sucursalei unde e deschis contul; daca e specificata plata la livrare - intereseaza locul livrarii bunului; s.a.m.d. Apeland la dispozitiile art.10 pct.4 CPC ,in afara de locul platii , determinant este locul unde obligatia a luat nastere si, in acest caz, apreciez ca ati putea specula eventual fostul dumneavoastra sediu din Bucuresti.
In situatia in care sunteti cei care ati platit bunul, dar nu l-ati primit, solicitand instantei restituirea pretului, nu v-ati putea judeca decat pe drept comun, si nu pe proceduri speciale.
In concluzie, cred ca doar instanta sediului societatii parate este competenta, adica instanta din Cluj. Nu va puteti judeca in Curtea de Arges, cu atat mai mult cu cat la data semnarii contractului nu ati avut sediul in Arges.
Verificati daca dispozitiile OUG 119/2007 sunt aplicabile in situatia dumneavoastra, pentru ca acest act normativ reglementeaza doar litigiile privind nerespecatrea obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale semnate cu o autoritate contractanta, respectiv cu o entitate de drept public sau care desfasoara activitati publice.
Daca nu este aplicabila OUG 119/2007, puteti actiona in baza OG 5/2001.
Mult succes!
nu este competenta Judecatoria Curtea de Arges
Art.10 pct.4 CPCiv prevede ca "in cererile privitoare la obligatii comerciale, (este competenta) instanta locului unde obligatia a luat nastere sau aceea a locului platii".
din cele spuse de Dvs. va ramane numai locul platii care este SEDIUL SOCIAL al bancii unde se face plata conform contractului. Marea majoritate a bancilor au sediul social in Bucuresti, sectorul 1, deci nu va ajuta pe Dvs. locul platii.

Am avut somatii unde era trecuta in contract instanta competenta ca fiind cea de la sediul creditorului, dar am mers pe competenta alternativa si am obtinut judecarea la Bucuresti (cu o mica discutie cu instanta care mi-a ridicat din oficiu exceptia necompetentei teritoriale).

Consider ca in cazul Dvs. decat sa riscati sa-si decline instanta de la Bucuresti competenta, mai bine introduceti actiunea la Judecatoria Cluj. Daca actele Dvs. sunt solide puteti cere judecarea in lipsa
Buna ziua,

In contract scrie ca plata se face prin CEC sau BO, dar rareori clientii trimiteau BO.
Banca noastra este Transilvania, care are sediul in Cluj dar contul e deschis in Bucuresti.

Pana acum, la toate procesele am trimis actiunea in Bucuresti si nu mi-a fost declinata competenta.

ati trimis actiunea la Bucuresti invocand competenta alternativa la locul platii sau la sediul societatii Dvs. (care pana acum o luna era in Bucuresti)? Poate in acele situatii era stipulat ceva in contract privitor la instanta competenta...?

In somatiile mele invoc ca loc al platii sediul social al bancii (competenta Jud. Sector 1) chiar daca contul este deschis la o sucursala din Ilfov (unde este si sediul social al creditoarei). Dar exista un aspect de care probabil instanta a tinut cont in urma discutiei privitoare la competenta instantei, si anume faptul ca in contract se prevedea ca instanta competenta cea de la sediul creditoarei (deci clauza in favoarea creditoarei), iar eu, creditoare, invoc competenta alternativa la locul platii

Alte discuții în legătură

Locul platii - competenta teritoriala ContSters79137 ContSters79137 Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract. Niciuna din parti nu are sediul in Bucuresti, contractul s-a incheiat in Bucuresti, insa au omis sa ... (vezi toată discuția)
Bo - investire, judercatoria competenta a investit titlul cu formula executorie ancut75 ancut75 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Banca a obtinut investirea cu formula executorie a BO in anul 2010. Azi in proces , presedintele m-a pus sa alfu care ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala ContSters82010 ContSters82010 Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. In cazul efectuarii, din eroare, a unei plati nedatorate in contul unei societati din cluj, cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)