avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... locul platii - competenta teritoriala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

locul platii - competenta teritoriala

Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract. Niciuna din parti nu are sediul in Bucuresti, contractul s-a incheiat in Bucuresti, insa au omis sa precizeze acest lucru #-o.
In situatia unui litigiu, poate fi considerat drept loc al platii (care sa determine si competenta teritoriala) banca din care face plata debitorul?
Ma intereseaza sa aduc litigiul in Bucuresti...
Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 10:31, 26 Iunie 2009
evitzu a scris:

in conformitate cu art.10 cod proc. civ. instanta competenta a solutiona litigiul este cea de la locul unde a luat nastere obligatia, in speta Bucuresti.
In concret, stabiliti dvs. daca vafi competent Tribunalul sau Judecatoria, functie de valoarea creantei, de natura obligatiei, functie de procedura pe care veti alege sa mergeti....etc. ( nu va pot spune mi concret de atat, intrucat nu cunosc clauzele contractual si natura raportului juridic...din ce fel de contract emana ...etc)

In principiu, ceea ce v-am zis lato sensu la primul paragraf ( de mai sus) se aplica in mod corespunzator


ba in conformitate cu art. 10 Cpc sunt mai multe instante competente, nu doar cea a locului unde a luat nastere obligatia.
am dat toate detaliile, nu asteptam niste raspunsuri lato sensu, ci unele concrete. obligatia e cea de plata (nici nu conteaza ce fel de contract e.
am precizat clar ca in contract s-a omis sa se mentioneze ca s-a incheiat in Bucuresti, asa ca n-am cum sa fac eu dovada - in cadrul unei ordonante de plata (Legea 119/2007) ca s-a incheiat aici.

pana la urma am depus actiunea la judecatoria Cornetu, adica cea de la sediul debitorului, nu vreau sa risc doua-trei luni aiurea. am gasit pareri, argumente si solutii pronuntate de instante contradictorii, toate pertinente (culmea!), iar asta m-a determinat sa iau aceasta decizie de a nu risca o declinare de competenta.

ps: apreciez in mod deosebit intentia dvs. de a ajuta, de a oferi solutii la temele propuse. nu inteleg insa de ce unele raspunsuri (repet, unele!) sunt evident date fara a se citi si enuntul problemei. avocat sunt si eu si cunosc foarte bine prevederile art. 10 Cpc, iar intrebarea mea a fost foarte concreta: care este instanta competenta dupa locul platii in cazul decontarii bancare: cea unde e deschis contul debitorului sau cea unde e deschis contul creditorului? sau poate niciuna?(intrebam pentru ca sunt interpretari discutabile, nu din alte ratiuni)




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta competenta in materie comerciala ContSters57430 ContSters57430 Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un client in care nu este specificata instanta competenta si nici locul incheierii contractului. ... (vezi toată discuția)
Bo - investire, judercatoria competenta a investit titlul cu formula executorie ancut75 ancut75 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Banca a obtinut investirea cu formula executorie a BO in anul 2010. Azi in proces , presedintele m-a pus sa alfu care ... (vezi toată discuția)
Competenta somatie de plata lylo lylo Competenta in materie de somatie de plata este: instanta de la sediul debitorului, instanta de la locul nasterii obligatiei sau instanta de la locul efectuarii ... (vezi toată discuția)