avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... locul platii - competenta teritoriala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

locul platii - competenta teritoriala

Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract. Niciuna din parti nu are sediul in Bucuresti, contractul s-a incheiat in Bucuresti, insa au omis sa precizeze acest lucru #-o.
In situatia unui litigiu, poate fi considerat drept loc al platii (care sa determine si competenta teritoriala) banca din care face plata debitorul?
Ma intereseaza sa aduc litigiul in Bucuresti...
Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 10:31, 26 Iunie 2009
va multumesc pentu intentie.
Prevederile respective le-am citit si ras-citit si eu.

Eu, creditor, am alegerea intre mai multe instante competente: sediul debitorului (paratului), locul unde obligatia a luat nastere (neprecizat in contract!) sau locul platii.
Eu, creditor, aleg instanta locului platii. Bineinteles, plata inca nu s-a facut (ca asta e si problema!).
Care din instante e cea competenta: cea din sectorul 5 (unde e banca debitorului) sau cea din sectorul 2 (unde are contul deschis creditorul si in care urmeaza sa se faca plata?).

Daca plata e cherabila, si nu portabila, eu, creditor cer suma de la debitor, deci o cer din sectorul 5, ca de acolo ar urma sa se faca plata.
E corect?
e precizat in contract locul platii?sau macar banca la care debitorul are deschis contul? daca da, puteti inainta plangerea la Judecatoria sectorului 5
intradevar, aveti dreptate in ceea ce priveste plata cherabila
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
Alina Tabara, Consilier juridic
recunosc ca sunt in ceata :">: tocmai am gasit o hotarare a Curtii de Apel - sectia comerciala in care se prevede:

"instanta in mod corect, a retinut ca in speta sunt aplicabile prevederile art.10 pct.4 C.pr.civ., intrucat apelanta a achitat partial debitul cu O.P. nr.282/9.09.1997 si nr.90/28.12.1999, in contul intimatei reclamante, deschis la Banca X Sucursala Doamnei, Bucuresti.
Nu are relevanta faptul ca debitorul are cont la banca din Brasov; locul platii este in Bucuresti, ceea ce a permis intimatei reclamante sa sesizeze o instanta din Bucuresti".

In cazul de mai sus, locul platii ar fi cel al contului creditorului...

alina_blues90, da, sunt trecute ambele conturi, atat al debitorului cat si al creditorului, fara alte detalii despre locul platii.
Ati spus ca debitoarea a mai facut plati in cadrul aceluiasi contract, din contul sau deschis la banca din sect.5. Intr- spta similrara, tot somatie de plata de palta in baba OUG 119, am invocat exceptia necompetentei materiale, tocmai pentru ca in contract nu s-a prevazut locul platii, nici locul executarii contractului si partilenu au convenit asupra acestui aspect. Intrucat plati partiale s-au facut din Banca de la sediul debitorului instanta a admis exceptia a declinat competenta- apreciind ca locul platii este acela unde s-a efectuat o plata - si s-a judecat la instanta de la sediul debitorului. Acolo debitorul avea interesul sa aduca procesul la locul sediului sau, pentru a nu se deplasa la instanta de la sediul creditorului, unde fusese promovat procesul. In opinia mea se poate invoca aceasta exceptie si in speta, desigur daca va avantajeaza sa pierdeti niste timp, pt. ca va dura ceva pina se declina dosarul....



alina_blues90, da, sunt trecute ambele conturi, atat al debitorului cat si al creditorului, fara alte detalii despre locul platii.


contul debitorului este in sectorul 5?? intrucat acesta este cel declarat, atunci eu as forta lucrurile si as prezuma ca plata se va face din acel cont,

Alte discuții în legătură

Instanta competenta in materie comerciala ContSters57430 ContSters57430 Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un client in care nu este specificata instanta competenta si nici locul incheierii contractului. ... (vezi toată discuția)
Bo - investire, judercatoria competenta a investit titlul cu formula executorie ancut75 ancut75 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Banca a obtinut investirea cu formula executorie a BO in anul 2010. Azi in proces , presedintele m-a pus sa alfu care ... (vezi toată discuția)
Competenta somatie de plata lylo lylo Competenta in materie de somatie de plata este: instanta de la sediul debitorului, instanta de la locul nasterii obligatiei sau instanta de la locul efectuarii ... (vezi toată discuția)