avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... taxa pt radio online privind drepturile de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

taxa pt radio online privind drepturile de autor

buna ziua,

vreau sa fac un radio online si sa pun muzica comerciala.pe viitor o sa bag si reclame.

as dori sa stiu cat ma costa taxa pe drepturile de autor si cum se calculeaza aceasta (in functie de cate melodii? in functie de cate melodii si cate difuzari/melodie)

daca radio nu are profit sunt o serie de taxe iar radio-urile cu profit au alte taxe?

as dori daca stie care concret sau aproximativ cat costa toate taxele pt un radio online cu muzica comerciala

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: PopaGabriel13 , utilizator 11:14, 7 Iunie 2012
Exista in vigoare Metodologia privind utilizarea operelor muzicale prin Internet aprobata de Decizia ORDA nr.174/24.12.2004 in M.Of., Partea I nr. 845/19.09.2005.
Din septembrie 2009 (si nu s-au finalizat nici pana acum) au inceput renegocierile pentru utilizarea operelor muzicale prin Internet unde, printre alte utilizari, apare si notiune de radio online.
La acest moment se plateste catre UCMR-ADA drepturi de autor in valoare de 300 lei/an daca utilizarea nu are valoarea comerciala sau 10% din valoarea descarcarilor.
Nu exista metodologie pentru drepturile conexe (producatori si interpreti) pentru utilizarea operelor muzicale prin Internet.
Problema este ca UPFR (producatorii mari: Universal Music, EMI, Cat Music, Sony, etc.) face plangeri penale daca nu va licentiati de la ei.
Ai gasit cum se face pana la urma ... eu caut de 2 ani si fara rezultate ...
Daca ai gasit ceva anuntama si pe mine daca este posibil .
Mersi
Pentru radio online, se plateste o taxa anuala de 300 ron la UCMR-ADA. Aceasta taxa se poate plati si odata la 6 luni, adica 150 ron. Odata ce este platita aceasta singura taxa, se poate difuza orice melodie luata de pe internet, MAI PUTIN OPERELE MUZICALE INSCRISE PE LISTA NEAGRA. Pe lista neagra sunt cantareti care nu vor ca piesele lor sa fie difuzate pe internet. Nu trebuie incheiate contracte cu casele de discuri decat daca RADIOUL TAU ESTE PE ETER, de exemplu in FM. Asta e singura taxa care trebuie platita pentru RADIO ONLINE. Sigur, daca vrei sa fi in totalitate legal, cumpara-ti si licenta pentru programele folosite.
Procedura la UCMR-ADA: descarci de pe site-ul lor un formular, il completezi, iar daca nu esti din bucuresti, il trimiti prin posta. Dupa care ei iti vor trimite pe e-mail alt formular, il completezi si il duci la ei personal sau prin posta daca nu esti din bucuresti. Dupa ce ai platit ori 150 ron pe 6 luni, ori 300 ron pe an, ai dreptul sa difuzezi muzica pe radio. In concluzie, radio online se face foarte simplu din punct de vedere legal. Nu trebuie platite alte taxe sau mai stiu eu ce prostii de genu: "trebuie sa faci contract cu casele de discuri". Aiureli. Singura taxa este de 300 ron anual. :) Daca totusi ai ramas nelamurit, add la id-ul de messenger: mediajingles

mediajingles.tk
Informatiile date de mediajingles sunt incorecte (mai precis expirate) intrucat axista o noua metodologie tarifara care inlocuieste hotararea arbitrala din 2004 a carei procedura o descrie mediajingles.
Noul tarif nu mai este o suma forfetara anuala ci una lunara in functie de numarul de opere muzicale utilizate si porneste de la 20 lei pentru un numar de maxim 20 opere muzicale utilizate, pana la 100 lei/luna pentru peste 1000 de opere muzicale.
Asta pt streaming cu titlu gratuit (aici este incadrat radio-ul online), pt ca noua metodologie prevede mai multe tipuri de utilizari cu tariful aferent.
Cine doreste sa se convinga cu ochii lui poate accesa direct situl UCMR-ADA www.ucmr-ada.ro si poate gasi la legislatie noua metodologie si la utilizatori - tonuri de apel/internet cererea de utilizare si contractul pe care le poate descarca si completa.
Pentru oferirea spre ascultare (streaming), cu titlu gratuit, remuneratia va fi forfetară, în funcţie de
numărul operelor muzicale, cu o creştere şi în funcţie de tranşele de ascultători. Pentru utilizarea ca
muzică de fundal a operelor muzicale se datorează o remuneraţie lunară de 20 lei.
Pentru oferirea spere ascultare, cu titlu oneros, se acordă 8% din baza de calcul, cu titlu de drept de
comunicare publică prin punerea operelor muzicale la dispoziţia publicului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta pentru a emite la un radio on-line andra_puyshor andra_puyshor Pentru a emite la un radio on-line iti trebuie licenta pentru muzica de vreme ce se plateste server-ul? (vezi toată discuția)
Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Plata pentru muzica ambientala pisy007 pisy007 Ca patron de restaurant la cate si care sunt institutiile la care trebuie sa platesc daca difuzez muzica ambientala (numai de la radio)? Va multumesc. (vezi toată discuția)