avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Scutire impozit - Programator (IT)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Scutire impozit - Programator (IT)

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o opinie in urmatoarele situatii:

1. Angajat care nu beneficiaza de scutire (nu urmeaza cursurile unei facultati/nu este licentiat), se inscrie si este admis in anul universitar 2021-2022, cursurile incepand de la finalul lunii septembrie (27.09.21). Acesta aduce si adeverinta pentru aplicarea scutirii. Cu ce luna se poate aplica scutirea? - Incepand cu luna octombrie 2021, sau incepand cu luna septembrie 2021, avand in vedere ca adeverinta este emisa in luna septembrie si cursurile au inceput de ieri, 27.09?

2. Student - an terminal, beneficeaza de scutire la locul de munca. Nu finalizeaza ultimul an in luna iulie, avand o restanta pe care reuseste sa o ia la inceputul lunii septembrie. Asadar, dupa finalizarea tuturor examenelor, in luna septembrie, este declarat absolvent fara examen de licenta. Se mai poate aplica scutirea in luna septembrie, sau nu?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2021
AndradaCristu, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndradaCristu , utilizator 13:00, 28 Septembrie 2021
Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica lunar numai pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, obtinute din desfasurarea unei activitati de creare de programe pentru calculator, in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit prevazut la art. 1 alin. (1) lit. e) din Ordinul comun 1168/2017-492/2018-3024/2018-3337/2017 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru
calculator .
Multumesc pentru raspuns. Insa, ma refer strict la faptul ca aceasta scutire este conditionata de studiile avute de catre persoanele care beneficiaza de scutire, respectiv diploma de bacalaureat + adeverinta care atesta faptul ca urmeaza cursurile de licenta sau, dupa caz, diploma de licenta. In cazul de fata, prima persoana nu indeplinea aceste criterii, insa, din luna septembrie, 27.09.21, a inceput cursurile de licenta, anul I, fiind student. Iar in cazul situatiei de la punctul 2, persoana a beneficiat de scutire fiind studenta, insa, luna aceasta, si-a finalizat toate examenele si a fost declarat absolvent fara licenta. Asadar, in primul caz, salariatul, chiar daca in trecut nu a beneficiat de scutire, va beneficia de scutire, iar in cel de-al doilea caz, salariatul nu va mai beneficia, avand in vedere ca nu indeplineste conditiile referitoare la studiile necesare. Nu sunt sigura daca scutirea se aplica/nu se mai aplica din luna septembrie, sau incepand cu veniturile aferente lunii octombrie.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2021
AndradaCristu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare post it anelia88 anelia88 Buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana ce a terminat un liceu cu profil uman (detine diploma de bacalaureat) poate fi angajata in domeniul IT daca ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit pe venit absolvent fara licenta adryanmh adryanmh Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca din pct de vedere legal sunt eligibil pt scutirea de impozit prin noua lege. Mentionez ca am absolvit facultatea de ... (vezi toată discuția)
Absolvent studii superioare - scutire it AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Un angajat beneficiaza de scutire in domeniul IT (student) In iulie a absolvit universitatea (nicio restanta), dar licenta o va da la ... (vezi toată discuția)