Buna ziua!
Sunt în următoarea situatie: sunt angajatul întreprinderii individuale a tatălui meu care a decedat. Întreprinderea este in activitate si are datorii. Din cate am inteles se poate renunta la moștenire pentru a nu ramane cu datoriile i.i.-ului urmând să o radiem. Mentionez ca alte bunuri nu sunt pe numele tatălui meu. Din momentul decesului (05 iunie) până în prezent, întreprinderea a funcționat. Intrebarea mea este: ce trebuie facut pentru a radia întreprinderea după ce refuzăm mostenirea si ce se intampla daca întreprinderea a mai avut activitate câteva luni după decesul titularului?
Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a radierii persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale [ link extern ]
Buna seara
Contractul dvs de munca a incetat de drept la data decesului tatalui dvs, in 05.06.2021, conform art 56 alin 1 lit a din Codul Muncii.
Conform art 26 din OUG 44/2008 "persoana fizică titulară a întreprinderii individuale răspunde pentru obligaţiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanţelor, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului. Dispoziţiile art. 31, 32 şi ale art. 2.324 alin. (3) din Codul civil sunt aplicabile".
Practic pt datoriile I.I.-ului se va urmari patrimoniul de afectatiune, iar daca nu este constituit sau este insuficient se vor urmari bunurile personale ale defunctului.
Odata acceptata mostenirea preluati si datoriile defunctului.