avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sunt angajatul întreprinderii individuale a tatălui ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sunt angajatul întreprinderii individuale a tatălui meu care a decedat.

Buna ziua!
Sunt în următoarea situatie: sunt angajatul întreprinderii individuale a tatălui meu care a decedat. Întreprinderea este in activitate si are datorii. Din cate am inteles se poate renunta la moștenire pentru a nu ramane cu datoriile i.i.-ului urmând să o radiem. Mentionez ca alte bunuri nu sunt pe numele tatălui meu. Din momentul decesului (05 iunie) până în prezent, întreprinderea a funcționat. Intrebarea mea este: ce trebuie facut pentru a radia întreprinderea după ce refuzăm mostenirea si ce se intampla daca întreprinderea a mai avut activitate câteva luni după decesul titularului?
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:39, 1 Octombrie 2021
Daca renuntati la mostenire nu va ramane sa faceti nimic pentru radiere, pentru ca nu aveti nici un drept in acest sens.
As dori sa fac o modificare. Datoria este pe cod numeric personal. Datorii pe cod fiscal nu sunt.
Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a radierii persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale
[ link extern ]
Buna seara
Contractul dvs de munca a incetat de drept la data decesului tatalui dvs, in 05.06.2021, conform art 56 alin 1 lit a din Codul Muncii.
Conform art 26 din OUG 44/2008 "persoana fizică titulară a întreprinderii individuale răspunde pentru obligaţiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanţelor, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului. Dispoziţiile art. 31, 32 şi ale art. 2.324 alin. (3) din Codul civil sunt aplicabile".
Practic pt datoriile I.I.-ului se va urmari patrimoniul de afectatiune, iar daca nu este constituit sau este insuficient se vor urmari bunurile personale ale defunctului.
Odata acceptata mostenirea preluati si datoriile defunctului.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
Florin Cioca, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot vinde un bun personal catre i.i, ? sd6112 sd6112 Am o nelamurire. Va rog frumos sa ma ajutati. As vrea sa vand cateva bunuri personale catre o Intreprindere Individuala? Se poate? Daca nu se pot vinde, ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma angajez la un pfa? ciupop ciupop Buna ziua, Sunt inginer de profesie ,lucrez cu carte de munca si as vrea sa ma angajez in paralel,ca secretara,2-4 ore pe zi , la un PFA .Ce trebuie sa faca ... (vezi toată discuția)