Buna ziua! Doresc impreuna cu sotul meu sa achizitionam un apartament si proprietarii acestuia l-au dobandit printr-un contract de intretinere. Noi ne-am depus dosarul pentru credit la banca si departamentul juridic al bancii a cerut contractul de mostenitor al proprietarului. Doi notari la care am intrebat au spus ca nu e nevoie de acel contract din mostenitor, din moment ce in contractul de intretinere s-a consemnat ca doamna care a decedat nu are copii, iar actualul proprietar este singurul nepot. Cine are dreptate?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
În baza contractului de întreținere, proprietarul a transmis un bun în schimbul îngrijirii pe viata.
Persoana a murit, deci intretinatorul a devenit proprietar deplin.
Ce moștenire sa se dezbata și pe ce, dacă imobilul nu mai exista în patrimoniul bătrânei la data decesului, fiind transmis din timpul vieții?
Cei de la banca au niște solicitări din categoria noaptea minții.
Daca nu vi se aproba, incercati si la alta banca.
Desi cunoasteti faptul ca nepotul este singurul mostenitor al defunctei, cata vreme nu s-a eliberat un certificat de mostenitor (sau macar un certificat de calitate de mostenitor, daca nu exista bunuri de mostenit) nu s-a stabilit in mod cert care sunt mostenitorii, se prezuma doar (iar nepotul este numit succesibil). Asta pentru ca, de exemplu, nepotul ar putea renunta la mostenire, si atunci vin alte rude in locul sau sa mosteneasca (eventualele bunuri, de care, sa spunem, nu stiu acum), iar acestia vor fi mostenitorii. Banca pune tot felul de intrebari pentru ca, teoretic, timp de 3 ani de la data decesului intretinutei, mostenitorii acesteia ar putea promova in instanta o actiune prin care sa solicite revocarea contractului de intretinere pe motivul neprestarii intretinerii. Daca s-ar emite un certificat de calitate de mostenitor care sa ateste ca nepotul este unicul mostenitor al intretinutei, in mod evident, aceasta potentiala actiune nu ar avea temei iar temerile bancii ar trebuie sa dispara. Daca, pe de alta parte, au trecut 3 ani de la data decesului, banca ar trebui sa aprobe creditul fara sa mai intrebe de mostenitori.