avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In cazul in care am avut un accident de munca in luna ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In cazul in care am avut un accident de munca in luna Martie ...

In cazul in care am avut un accident de munca in luna Martie si cei din functie mi-au spus sa nu declar accidentul daca merg la medic. Am avut concediu medica cu indemnizatie 0 timp de 52 de zile, (Martie-Mai) cand am hotarat sa-mi dau demisia. Dupa ce mi-am dat demisia, au declarat accidentul de munca. Nu am fost platita pentru concediul respectiv. Ce as putea face in aceasta privinta?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:21, 2 Octombrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depuneti o sesizare la ITM/Casa de Asigurari de Sanatate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In urma sesizarii ITM, firma va cerceta si inregistra AM completand formularul FIAM. Casa judeteana de asigurari de sanatate va asigura prestatiile si serviciile. Firma va fi amendata contraventional de catre ITM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 trebuie sa beneficiati de prestatii si servicii.
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Accidentul a fost declarat .

Ando888 a scris:

... Dupa ce mi-am dat demisia, au declarat accidentul de munca. .....



2. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

3. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
AM nefiind declarat la producerea sa, ci ulterior (dupa cele 52 zile de concediu medical), dupa demisia lucratorului, ITM va amenda contraventional firma respectiva. Chiar daca a comunicat evenimentul produs si l-a cercetat, firma nu a putut finaliza cercetarea fara declaratia victimei. Firma nu avea cum sa completeze FIAM la toate rubricile. Lucratorul spune ca nu a fost platit pentru CM.
In plus, victima nu a beneficiat si de alte posibile prestatii (de exemplu - rambursare de cheltuieli).
ITM-ul nu are treaba cu plata concediului medical ... legea este clara in privinta institutiei competente privind neplata concediului medical, asa cum sustine utilizatorul.

Pentru neplata concediului medical ca urmare a unui AM, constatarea contravențiilor si aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către personalul împuternicit/organelor de control din cadrul CNPP și ale caselor județene de pensii.

Pentru nedeclararea in termen a AM , sanctiunea poate fi si avertisment , mai ales ca s-a declarat tardiv AM ... mi se pare ciudat, cum/cand l-au cercetat , iar userul nu mentioneaza ce a declarat la medic, daca i s-a adus sau nu o atingere a integrității corporale,

Art.18 are un alt continut prin adaugarea unor noi litere.

Asigurătorul acordă rambursări de cheltuieli în următoarele situații:
a) transportul de urgență, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decât cele uzuale;
b) confecționarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situația în care acestea sunt necesare sau au fost deteriorate ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
c) în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenție chirurgicală în vederea recuperării deficiențelor organice, funcționale sau fizice cauzate de accidente de muncă și boli profesionale.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea să îmi mai plătească concediul medical în urma unui accident de munca nedeclarat. ce soluții am, și ce demersuri pot face? Adrian Pana Adrian Pana Buna ziua. Am suferit un accidenr de munca in Octombrie 2017, sunt in concediul medical pana in iulie 2018. Problema este ca angajatorul nu mai vrea sa ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Dobre Cristian Dobre Cristian De la cine iau despagubirea si cum sa procedez pentru ridicarea banilor (vezi toată discuția)
Accident munca ContSters496631 ContSters496631 Am avut un accident de munca ,m-am taiat la un feliator de mezeluri(nu foarte tare) dar am fost la urgenta am facut si injectie pt ca aveam temperatura si sa ... (vezi toată discuția)