avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua, imi spuneti va rog daca plata concediului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua, imi spuneti va rog daca plata concediului prenatal ...

Buna ziua, imi spuneti va rog daca plata concediului prenatal si postnatal, cele 126 zile, au o suma plafonata? Mi s-a depus in cont timp de doua luni o anumita suma, iar acum am fost informata ca trebuie sa restitui o parte din bani conform articolului 61 din oug 158/2005. Suma primita de mine este de 10.900. Conform legii mentionate mai sus, este adevarat, trebuie sa restitui o parte din bani? Si daca este asa, am vreun termen limita? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:08, 5 Octombrie 2021
1. În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, baza de calcul al indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, potrivit art. 10 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

2. În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, baza de calcul al indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor lunare asigurate din ultimele 6 luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar sau, după caz, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, potrivit art. 10 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
-extrase din art.61 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate -

3. OUG 158/2005
Art.42
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizații se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripție de 3 ani.
(2) Recuperarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituția care efectuează plata acestor drepturi.
(3) Casele de asigurări de sănătate recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuți la art. 36 alin. (3).
(4) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor de asigurări de sănătate se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
...
Mi s-a cerut sa restitui toata suma o data in contul angajatorului, ceea ce nici nu pot( fiind o suma mare) nici nu doresc pt ca nu este greseala mea. Pot face o cerere sa se retina lunar o anumita suma din salar pana la recuperarea toata a acesteia. Am vreo baza legala?
Trebuie sa restituiti doar suma incasata in plus.
Asta am inteles, ma intrebam daca trebuie toata suma o data sau se poate face retinere din salar pe mai multe luni. Multumesc!
Daca se va trece la poprire, aceasta nu poate fi mai mult de 1/3 pe luna din salariul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical nelynely2007 nelynely2007 Care este indemnizatia pe o luna intreaga la salariul de 1900 brut cu un cod de 75%? (vezi toată discuția)
Copii concediu medical cu sau fără stampila și semnătura. bună ziua! as vrea sa știu dacă în cazul concediului medical, ... ioana.steaua ioana.steaua Bună ziua! As vrea sa știu dacă în cazul concediului medical, dacă eu lucrez la 3 scoli și la fiecare trebuie sa duc copii de pe concediu, este nevoie de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o angajata pe perioada nedeterminata cu 1 ora/luna ... mopy mopy Buna ziua. Am o angajata pe perioada nedeterminata cu 1 ora/luna care mi-a trimis certificat medical pentru concediu de maternitate. ea este angajata si la ... (vezi toată discuția)