Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005: ART. 61
(1) Baza de calcul al indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6
luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, potrivit art. 10 alin. (1) - (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
(2) În cazul în care baza de calcul al indemnizațiilor se constituie și din veniturile aferente
perioadei anterioare lunii ianuarie 2018, la calculul indemnizațiilor se iau în considerare veniturile
lunare care potrivit legislației anterioare acestei luni ar fi constituit bază de calcul al indemnizațiilor și se cumulează cu veniturile lunare asigurate începând cu cele aferente lunii ianuarie 2018.
(3) În situația în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1) și (2), se
constituie baza de calcul al indemnizațiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului de asigurare, veniturile care se iau în considerare sunt cele prevăzute la art. 10 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă suportate de fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.
ART. 62
(1) Media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor asigurate atât cu plata unei contribuții, în cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și alin. (2), cât și fără plata unei contribuții, în cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, realizate în ultimele 6 luni anterioare lunii în care a fost acordat certificatul de concediu medical, și numărul total de zile din această perioadă, astfel:
Mzbci = Σ V : NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor;
Σ V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
Numărul de zile în care persoanele asigurate au realizat venituri asigurate nu poate fi mai mare
decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare
pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și
completările ulterioare.
Dupa cum vedeti, conteaza la calcul veniturile realizate in ultimele 6 luni, numarul de zile lucrate in cele 6 luni, precum si numarul de zile lucratoare incluse in perioada de concediu medical (care este calendaristica).
Concedii medicale
cristin20
Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am un salariat angajat in 12 iunie, din 24 iulie intra in concediu medical cod 14. Cum ar trebui sa procedez, ... (vezi toată discuția)