avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna ziua!
Am inteles de la medicul meu de familie ca pot intra in concediul prenatal incepand cu sapt 30 de sarcina!
Inainte de împlinirea a saptamanii 30, Pot lua i concediul de drept, cele 20 de zile lucrătoare, care l.as pierde pe anul 2020?
Cei 85% de care se beneficiază, in acesta etapa, se calculează facand media ultimelor 6 luni a salariilor nete sau brute?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:34, 21 Ianuarie 2020
Puteti efectua concediul de odihna la care aveti dreptul. Concediul de maternitate nu afecteaza acest drept.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 62
(1) Media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor asigurate atât cu plata unei contribuții, în cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și alin. (2), cât și fără plata unei contribuții, în cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, realizate în ultimele 6 luni anterioare lunii în care a fost acordat certificatul de concediu medical, și numărul total de zile din această perioadă, astfel:
Mzbci = Σ V : NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor;
Σ V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
Numărul de zile în care persoanele asigurate au realizat venituri asigurate nu poate fi mai mare decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. ..
(2) Cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media zilnică și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x ....% x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
- Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
- NZLCM = numărul de zile lucrătoare din concediul medical.
Exemplul nr. 1 - Determinarea cuantumului indemnizației pentru un certificat de concediu
medical pentru incapacitate temporară de muncă (boală obișnuită) acordat pentru 22 de zile lucrătoare
- lei -
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 15.000 lei : 122 = 122,95 lei;
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005,
aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lună);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 122,95 lei x 75% x 22 = 2.028,68 lei, rotunjit la 2.029 lei conform
legii.

Codul fiscal:
ART. 62 - Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Multumesc pentru amabilitatea de a.mi raspunde! Sunt la primul copil si nu stiu cum se procedeaza in acesta situatie..... Si cui ar trebui sa ma adresez pentru acesta indemnizatie de maternitate? De ce acte am nevoie? Bănuiesc ca ceva de la medicul de familie...
Concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice. Medicul de familie va da lunar certificat medical cu cod 08, iar dvs. trebuie sa-l predati la societatea la care lucrati pana la sfarsitul fiecarei luni.
Dupa ce terminati acest concediu de maternitate (prenatal+lauzie) sau dupa 42 de zile calendaristice de la nasterea copilului puteti solicita la primarie (AJPIS) concediul de crestere a copilului pana la 2 ani. Va interesati la primarie ce acte trebuie si cand.

Nastere usoara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul baza concedii medicale vanatorul vanatorul Am urmatoarea situatie: - lunile martie-iulie 2013 luna completa si luna august 10 zile lucrate si 11 zile concediu medical - in luna septembrie 2013 se ... (vezi toată discuția)
Calculul concediului de maternitate Oanna. 30 Oanna. 30 Buna ziua. Am o mica nelamurire legata de calculul concediului de maternitate. In cazul meu in ultimele 12 luni pana la data intrarii in concediu de ... (vezi toată discuția)
Calcul prenatal ianuarie 2017 aamiral_20 aamiral_20 buna ziua. as vrea sa stiu pentru concediul prenatal si postal se ia in calcul media veniturilo din ultimele 12 luni sau 6 luni? si care este procentul pe care ... (vezi toată discuția)