avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calculul concediului de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calculul concediului de maternitate

Buna ziua. Am o mica nelamurire legata de calculul concediului de maternitate. In cazul meu in ultimele 12 luni pana la data intrarii in concediu de maternitate 5 luni sunt cotizate la cas avand un contract de munca cu minim brut de 2080 si 6 luni reprezinta indemnizatie de somaj de 375 de lei. Care va fi baza de calcul pentru concediu maternal indemnizatia de somaj pe ultimele 6 luni sau cele aproximativ 6 luni cotizate cat timp am fost angajata? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:07, 20 Octombrie 2020
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM, somaj)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 62
(1) Media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate se determină
ca raport între suma veniturilor asigurate atât cu plata unei contribuții, în cazul persoanelor
prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și alin. (2), cât și fără plata unei contribuții, în cazul persoanelor
prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu
modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, realizate
în ultimele 6 luni anterioare lunii în care a fost acordat certificatul de concediu medical, și numărul
total de zile din această perioadă, astfel:
Mzbci = Σ V : NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor;
Σ V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
Numărul de zile în care persoanele asigurate au realizat venituri asigurate nu poate fi mai mare
decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare
pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și
completările ulterioare. ..
(2) Cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media
zilnică și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul
medical, astfel:
Ci = Mzbci x ....% x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
- Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
- NZLCM = numărul de zile lucrătoare din concediul medical.
Exemplul nr. 1 - Determinarea cuantumului indemnizației pentru un certificat de concediu
medical pentru incapacitate temporară de muncă (boală obișnuită) acordat pentru 22 de zile
lucrătoare
- lei -
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 15.000 lei : 122 = 122,95 lei;
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005,
aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările
ulterioare];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lună);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 122,95 lei x 75% x 22 = 2.028,68 lei, rotunjit la 2.029 lei conform
legii.

Codul fiscal:
ART. 62 - Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Multumesc pentru raspuns. Legea respectiva si modalitatea de calcul am gasit-o. Ceea ce imi era mie in neclar legat de calculul indemnizatiei de concediu era baza de calcul adica mi se va acorda 85% cat prevede legea din cuantumul indemnizatiei de somaj adica 85% din 375 de lei sau se va calcula din brutul de 2080 cat este minimul brut pe baza caruia mi s-a calculat si indemnizatia de somaj. Precizez ca in momentul in care am adaugat la dosar si am intrerupt somajul mi s-a cerut si o adeverinta de la fostul angajator cu salarul brut pe ultimele 12 luni anterioare. Ideea in care intreb este ca un raspuns concret e greu de gasit. Adica si la fortele de munca mi sa citat exact aceeasi lege mentionata si de d-voastra dar nimic concret pentru ca sunt foarte ocupate doamnele si nu pot fi deranjate mai pe scurt m-au trimis la plimbare spunand ca nu stiu si ca am sa vad cand mi se vor da banii respectivi.
Raspunsul pentru dvs. se gaseste in OUG nr.158/2005:

ART. 10
(1) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B, baza de calcul al indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.
(2) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C, baza de calcul al indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizaţie de şomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar.

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
B. realizează în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
C. beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Raluca.cojocaru Raluca.cojocaru Buna ziua! Am inteles de la medicul meu de familie ca pot intra in concediul prenatal incepand cu sapt 30 de sarcina! Inainte de împlinirea a saptamanii ... (vezi toată discuția)
Calcul baza concedii medicale vanatorul vanatorul Am urmatoarea situatie: - lunile martie-iulie 2013 luna completa si luna august 10 zile lucrate si 11 zile concediu medical - in luna septembrie 2013 se ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical Andreea Vintila Andreea Vintila Buna ziua, Am avut medical pe 1.06-18.06.2017 si prenatal pana la sfarsitul luni.Am un salariu brut de 725.Cati bani ar trebui sa iau? (vezi toată discuția)