avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate

Asi dori sa stiu daca absentele nemotivate de la serviciu trebuie inscrise si in cartea de munca. Si daca, atunci cand ele se repeta aproape in fiecare luna, cate o zi, doua, se impune si luarea unor masuri, stabilirea unor sanctiuni.
Avem un astfel de caz, eu primesc pontajul pentru salarii cu zile N, insa secretara primariei care are competenta completarii cartilor de munca, nu cred ca are cunostinta de acest lucru, iar primarul nu cred ca stie ca se impune si sanctiune in cazul absentelor nemotivate repetate, chiar daca nu consecutiv.
Va multumesc pt.raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:26, 10 Ianuarie 2010
da se poate cercetare disciplinare, avertisment scris...
incepand cu decizia de sanctionare acestea se pot contesta la tribunal...
se poate, dar este si obligatoriu? adica daca nu se intampla nimic din toate astea, cineva va fi raspunzator pentru neluarea acestor masuri?
posibil sa fie si obligatoriu in functie de decizia angajatorului.:)
Pentru absente nemotivate, in urma cercetarii disciplinare puteti sa ii concediati disciplinar pe acei angajati.
De principiu, daca absenteaza si asta nu deranjeaza productia/bunul mers al firmei, nimeni nu o sa traga la raspundere pe nimeni.
Dar, firma ii plateste pt ce nu au facut - zilele respective trebuie sa ramana neplatite.
Incurajati iresponsabilitatea si credinta ca se poate orice in firma respectiva.
Daca au o responsabilitate intr-un anumit domeniu si lipsesc in ziua respectiva, in care nu s-a luat nici o masura si cineva pateste ceva ( de ex. un accident de munca cauzat de lipsa unei persoane responsabile cu protectia muncii) intervine raspunderea penala.
Zilele de absente nemotivate, ca si zilele de concediu fara plata se inscriu in carnetul de munca in momentul in care acesta se inchide ptr ca salariatul isi schimba locul de munca.

Faptul ca nu se ia nici o masura impotriva chiulangiilor, nu face decat sa intareasca indisciplina si sa submineze autoritatea angajatorului.
Dar fiecare este stapan pe tarlaua lui!
Doar ca parerea mea este ca ........ nu e bine!

Alte discuții în legătură

Concediere germi germi Dupa cate zile de absenta nemotivata de la serviciu se poate face concedierea. (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Sanctionare salariat pentru absentare nemotivata dupa perioada de 30 zile floricris1 floricris1 Buna ziua, In cazul in care nu am sanctionat salariatul pentru neprezentarea la locul de munca in termenul de 30 de zile de la data savarsirii faptei il mai ... (vezi toată discuția)