avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, ce drepturi are o sotie supravietuitoare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, ce drepturi are o sotie supravietuitoare asupra partajului ...

Buna ziua, ce drepturi are o sotie supravietuitoare asupra partajului defunctului dintr-o casatorie anterioara (cu imobil) care include si o fiica a defunctului si fosta sotie in viata ? Mentionez ca sentinta partajului era ca sotia din prima casatorie trebuie sa plateasca defunctului 13000 euro ,dar imediat dupa sentinta acesta a decedat si prima sotie nu a apucat sa plateassca. Ce trebuie sa faca in continuare ?
Defunctul era casatorit cu sotia supravietuitoare de 3 ani si locuiau in alta regiune a tarii fata de imobilul aflat in partaj din prima casatorie.
Defunctul mai avea un imobil mostenit de la parintii sai inaintea casatoriei cu ultima .Ce drepturi are sotia supravietuitoare fata de fiica defunctului din prima casatorie ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Marius978 , utilizator 16:52, 10 Octombrie 2021
Buna ziua,
Sotia datornica* o sa plateasca suma mostenitorilor fostului sot, in functie de cota fiecaruia...
Sa i-a legatura cu dumnealor si sa vada cum se inteleg... sau cu un executor judecatoresc, pune banii in cont si il impart apoi, in functie de cota fiecaruia...
Sotia supravietuitoare are dreptul la 1/4 din bunurile fostului sot si restul de 3/4 revine copiilor acestuia.

Va multumesc pt raspuns , daca asa e legea nu avem incotro decat sa o respectam....
(nu mi se pare normal ca o mama si o fiica sa imparta averea cu o urmatoare sotie a defunctului sot-tata) ma surprinde sa aive drepturi depline dupa numai 3 ani de casatorie,dvs stiti mai bine.
Dar fiica defunctului are vreun drept asupra locuintei sotiei supravietuitoare a tatalui sau ? sau a sumelor pe care acesta le detinea in conturile sale la data decesului ?
Va rog sa ma scuzati daca sunt pisalog, eu sunt un unchi matern al fetei si nu doresc ca fata sa fie pacalita. o sa fie reprezentata de un avocat la succesiune dar intotdeauna e bine sa stii o a doua opinie. Va multumesc inca o data !
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2021
Marius978, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să vedem ce (ziceți că) ar fi de împărțit, mai exact.

Dacă prima (fosta) soție a fost obligată la plata unei sume de bani ca urmare a partajului (sultă), înseamnă că imobilul, obiect al partajului, i-a fost atribuit ei în deplină proprietate. (Corect?) Atunci acest imobil este și rămâne al ei. Nu-l (mai) împarte cu nimeni.

Dar ea rămâne în continuare datoare cu suma de bani pe care nu a apucat să o achite defunctului. Rămâne datoare față de moștenitorii defunctului.

Moștenitorii defunctului sunt:
- fiica defunctului (și a datornicei totodată) căreia i se cuvine 3/4 din această sumă.
și
- soția supraviețuitoare a defunctului, căreia i se cuvine 1/4 din această sumă.

Fiica și soția supraviețuitoare a defunctului împart în aceeași proporție (aceleași cote succesorale de mai sus) și celelalte bunuri care aparțineau defunctului. (cum ar fi sumele de bani din conturi). Repet: ... care aparțineau defunctului, nu altora, vii, de prin preajmă. Ca atare, fiica defunctului nu are cum să aibă vreun drept de moștenire asupra „locuinței soției supraviețuitoare”, dacă această „locuință” nu era (cel puțin în parte) proprietatea defunctului. (tatălui său).

Nu are importanță cât timp a durat căsătoria. După cum nu are importanță dacă copilul defunctului a apucat să fie legănat înainte de moartea părintelui său (copilul conceput are drept la moștenire dacă se naște viu).
Copilul/copiii defunctului și soțul supraviețuitor sunt chemați la moștenire în virtutea calității lor (de fiu/fiică, soț). Legea nu stă să numere nici anii de căsnicie, nici pe ăia de ... legănat sau altele asemenea.
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2021
romascanu, moderator
Pai doamna avocat ,eu asta intreb.....daca locuinta sotiei supravietuitoare (care apartinea si defunctului din moment ce erau casatoriti si locuiau acolo) intra la succesiune, indiferent daca defunctul a leganat-o sau nu pe doamna supravietuitoare .Asta asa ca sa adaug si eu o nota de sarcasm, la fel ca dvs.
Din ce scrieti mai sus ca legea nu numara anii ,atunci inteleg ca fiica si sotia supravietuitoare trebuie sa inparta si jumatatea defunctului din locuinta respectiva.
Va multumesc pt timpul alocat !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce trebuia să înțeleg eu din expresia „locuința soției supraviețuitoare”?

Căci doi soți pot să locuiască împreună într-un imobil care este:
- proprietatea unuia dintre ei (bun popriu)
- proprietatea amândurora (bun comun)
- proprietatea niciunuia. (bunul unui terț de la care au închiriat, de exemplu).

Când informația nu este suficientă sau este primitoare de mai multe înțelesuri, eu construiesc fraze de tipul „dacă ...atunci...”.

Reiau (cu mai multe cuvinte) ideea scrisă deja mai sus.

Dacă locuința despre care vorbiți era proprietatea soției supraviețuitoare a defunctului (bunul ei propriu), atunci acest bun NU intră în moștenirea defunctului. (o să intre în moștenirea ei, când o muri ea).
Dacă era proprietatea defunctului (dacă era bunul lui propriu - cum este, bunăoară, acel imobil moștenit de el de la părinții lui, despre care vorbiți în prima postare) atunci acest bun intră în întregul lui în moștenire și se împarte potrivit cotelor date mai sus.
Dacă era în parte proprietatea defunctului și în parte a soției sale supraviețuitoare (bun comun), atunci în moștenire întră partea defunctului din bun (partea viului îi rămâne viului). Iar cotele de mai sus nu se mai raportrează la întregul bun, ci doar la ceea ce reprezintă partea defunctului.

Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2021
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Intrarea in posesie filipa filipa Buna seara! Cum poate intra fiica mea in posesia apartam. mostenit de la tatal sau, cat mai urgent. Este deschis procesul de succesiune impotriva sotiei ... (vezi toată discuția)
Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)