avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor tata

Sotul meu a aflat in urma cu un an si jumatate ca are o fetita ( la nasterea copilului). Cum mama fetitei nu a fost de acord cu efectuarea unui test ADN iar ei nu au avut o relatie intomai stabila , a crezut ca nu este el tatal si ca intre timp a recunoscut parintilor ei ( bunicii fetitei) identitate adevaratului tata. Insa la 11 luni de la nasterea copilei( dupa o tacere absoluta) , mama minorei a facut in cele din urma o actiune in instanta prin care solicita recunoasterea fetitei de catre tata si plata unei pensii alimentare. Paternitatea s-a stabilit in cele din urma tot prin test ADN iar conform hotararii judecatoresti urmeaza ca sotul meu sa ii plateasca pensia si sa se refaca certificatul de nastere insa nu s-a mentionat nimic cu privire la custodie . In prezent sotul meu isi doreste din tot sufletul sa se ocupe de fetita si sa ii ofere prilejul de a isi cunoaste fratele si sa copilareaasca impreuna ( intre timp si eu am nascut un baietel) insa nimeni nu il lase sa isi vada fiica. Este constient ca are foarte putine sanse sa ii castige custodia minorei insa vrea macar sa i se ofere posibilitatea de a o vedea si sa ii ofere macar o farama din afectiunea pe care i-o poarta. Ce trebuie sa faca in acest sens? Minora are acum 1 an si 5 luni. Sotul meu fost in repetate randuri acasa la minora ( de cand a venit rezultatul de la test) insa este primit foarte ostil atat el cat si eu sau parintii lui si i se interice sa o vada pe fetita. El este disperat acum. Minora pare a fi foarte bine ingrijita deoarece chiar daca mama acesteia nu benefciaza de venituri este ajutata de catre parinti. Mama fetitei nici in ziua de azi nu a discutat macar cu sotul meu iar toate disputele au avut loc intre el si bunica copilei. Il poate ajuta cumva in instanta faptul ca nu a stiut nimic pana cand a nascut ( si atunci a aflat tot de la bunica minorei) iar atunci nu au fost de acord sa se faca testul de paternitate?
Cel mai recent răspuns: oanapdv , utilizator 01:44, 11 Ianuarie 2010
Intrucat sotul dumneavoastra nu are cum sa obtina custodia fetitei , trebuie sa introduca in instanta o actiune pentru drept de vizitare minor .

Din moment ce plateste pensie alimentara ar dreptul sa intretina relatii normale cu minorul .
Multumesc frumos pentru raspuns in primul rand. Dar mai vin cu o intrebare: exista un program fix (tip) pentru vizitare sau acesta se poate "negocia" in instanta? Sotul meu ar putea sa ia minora si acasa in programul de vizita? Daca casa in care locuiesc minora si mama fetitei, este a bunicilor minorei iar acestia nu sunt de acord sa fie vizitata minora de catre sotul meu in casa acestora, se poate stabili alt loc pentru vizita prin instanta ca sa nu apara interpretari ulterioare?Si bunicii din partea tatalui, respectiv socrii mei , doresc sa o vada pe minora, sa se "bucure " de ea, ei vor avea vreun drept? Cert e ca toata lumea vrea sa ii ofere un mediu cat mai aproape de normal fetitei, ea chiar nu are nici o vina si nu trebuie sa sufere de pe urma greselilor parintilor, inclusiv eu m-am atasat de fetitza chiar daca am aflat de existenta acesteia abia in vara asta fiind gravida in 6 luni! Nu cred ca trebuie privata de iubirea nimanui, e si dreptul ei de a isi cunoaste tatal, si de a fi iubi nu? Acum judec omeneste deoarece in instanta stim cu totii ca problema se pune diferit : (

Art.43 alin.3 din Codul familiei contine o dispozitie de principiu, potrivit careia parintele caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

In cazul in care parintele la care se afla copilul impiedica sau interzice celuilalt parinte exercitarea drepturilor sale, instanta poate lua masuri ca acesta din urma sa-si pastreze legaturile personale cu copilul , acest drept urmand sa fie exercitat in asa fel incat sa nu aiba o influenta negativa asupra dezvoltarii minorului, trebuind sa fie respectate conditiile normale in privinta intretinerii acestor legaturi .

Daca nu va intelegeti , instanta va stabili programul de vizitare a minorei , proramul de vizitare putand sa se desfasoare si in prezenta mamei minore atunci cand minora este mica .

Multumesc inca o data pentru informare. Sper sa nu intampinam dificultati pe viitor desi deja este destul de delicata situatia, pentru fetitza in primul rand. Poate cu timpul relatile dintre sotul meu si familia mamei fetitei se vor normaliza , se va trece de furie si frustrari si vor conduce spre unele civilizate astfel incat minora sa aibe o viata cat mai aproape de normalitate si sa nu ii fie marcata in mod negativ copilaria si de eventuale dispute intre acestia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extindere program vizita minor oanapdv oanapdv Sotul meu mai are o fetitza de care a aflat la nasterea acesteia de la bunicii materni. Din lipsa dovezilor solicitate ( test ADN) sotul a fost reticient si nu ... (vezi toată discuția)
Custodia exclusivă a unui minor recunoscut de alt bărbat. Lulu23 Lulu23 Buna ziua ! Sotul meu a recunoscut o fetiță care nu este a lui! Acum mama cere custodia exclusivă si schimbarea numelui minorei! Tatăl biologic nu vrea ... (vezi toată discuția)
Ajutati o mama vaduva si fara copil sa si vada macar nepoata!!!! ladylara31 ladylara31 problema este deosebita si din pacate si arzatoare.deci daca parintii au divortat,minora (sub 10 ani)a fost incredintata mamei desi....ma rog,si tatal ... (vezi toată discuția)