avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... amenzile pentru o persoana decedata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

amenzile pentru o persoana decedata

Buna ziua.
amenzile pentru o persoana decedata trebuiesc platite ptr a putea primi de la primarie certificatul fiscal.Am achitat datoriiile cu privire la utilitati, dar pentru amenzi nu stiu ce sa fac?Astept raspuns .multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:18, 19 Octombrie 2021
Nu trebuie achitate amenzile pentru eliberarea certificatului fiscal. Certificatul fiscal este actul care "certifica" daca sunt de achitat datorii catre bugetul local, iar daca sunt, le atesta in sensul ca se elibereaza cu aceste datorii. Asta tocmai in ideea in care sumele trebuie individualizate pentru a putea fi mostenite (si ulterior achitate) de mostenitori.
exista un art de lege sau hotarare in sensul acesta?La primaria a spus ca nu elibereaza certificatul fara plata amenzilor.Multumesc
Pai, cata vreme cei de la Primarie fac o asemenea afirmatie, pe ei ar trebui sa ii intrebati, intai si intai, in baza carui articol de lege afirma asa ceva.

Art 23 al 1 din legea 207/2015 (Codul de Procedura Fiscala):
ART. 23 Preluarea obligației fiscale
(1) în cazul în care obligația fiscală nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condițiile legii, următoarele persoane:
a) moștenitorul care a acceptat succesiunea debitorului, în condițiile dreptului comun;
[...]

Art 160 al 5 din aceeasi lege:
(5) După finalizarea procedurii succesorale în care în masa succesorală sunt cuprinse obligaţii fiscale restante şi alte creanţe bugetare, notarul public transmite prin mijloace electronice de comunicare organului fiscal central competent, precum şi organului fiscal local în a cărui rază teritorială se află sediul biroului notarial, în termen de 30 de zile de la încheierea acesteia, o copie a certificatului de moştenitor.

Va sfatuiesc sa va adresati unui birou notarial pentru dezbaterea succesiunii. Dupa inregistrarea dosarului succesoral, biroul notarial va emite o delegatie pe baza careia veti putea solicita eliberarea certificatului fiscal
amenzile nu se mostenesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare contract de vanzare cumparare BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN Salutare,am nevoie de un sfat! Notareul poate inchieia un contract de vanzare -cumparare in care certificatul fiscal apare debite?actualul proprietar sa ... (vezi toată discuția)
De unde iau anexa 24 ? ce acte imi trebuie ? cornaca cornaca Va rog nu ocoliti. La judecatorie mi se cere- ANEXA 24 - De unde iau eu aceasta anexa ? Ce acte imi trebuie pentru a obtine acesata anexa 24- Locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! defunctul are datorii la anaf, reprezentand cheltuieli ... Stoica Mirel Stoica Mirel Buna ziua! Defunctul are datorii la ANAF, reprezentand cheltuieli de judecata. Pentru dezbaterea succesiunii este necesar ca ele sa fie achitate? Sau se pot ... (vezi toată discuția)