avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie risc maternal

Buna seara , sunt in concediu de risc maternal , fiind însărcinată in 21 de săptămâni , societatea la care lucrez își va Închide in curând activitatea , cum pot beneficia de indemnizația de risc maternal ? Unde ar trebui sa depun solicitare ?de la societate mi-au menționat ca nu mai au fonduri sa îmi achite cocediul de risc maternal….multumesc pentru răspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2021
Alexandra Floretntina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 08:27, 21 Octombrie 2021
Concediu de risc maternal se acorda in anumite situatii ... iar daca se va inchide societatea, atuncinu mai aveti cum sa beneficiati de asa ceva.

Detalii gasiti aici:
Procedura de obtinere si acordare a concediului de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Cum se acorda concediul de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Concediu de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna dimineața , am citit răspunsurile oferite pentru situații oarecum similare , eu am urmat procedura și am deja notificarea de la medicina muncii prin care este menționat faptul ca activitatea la locul meu de munca prezintă un risc și se recomanda concediul de risc maternal de pana la 120 zile , pana la finalul lunii Octombrie sunt deja in acest concediu de risc maternal .Pe 29 oct o sa ma prezint la medicul de familie sa îmi elibereze iarăși concediul de risc maternal aferent lunii Noiembrie , in perioada in care sunt in acest tip de concediu pot surveni modificări asupra contractului meu de munca ? Pot sa îmi depun eu dosarul la casa de Asigurari de care aparțin pentru a beneficia pana la intrarea in prenatal de indemnizația de risc ?cum procedez când intru in prenatal ? Atunci cine îmi achita indemnizația de prenatal respectiv postnatal ?mentionez faptul ca lucrez continuu de aproximativ 8 ani fără întrerupere in munca , Multumesc mult pentru răspuns
Buna ziua,
Concediul de risc maternal inceteaza in momentul in care sunteti concediata/se inchide* firma pentru ca nu mai aveti un loc de munca a carui conditii de lucru sunt periculoase pentru dvs. sau copil.

In acest caz va adresati medicului de familie si fie mergeti in somaj si de acolo in concediu maternal ( acest concediu se depune la AJOFM- dar pentru asta trebuie sa mai aveti maxim 84 de zile pana la nastere).
Fie mai stati acasa "fara bani" pana puteti beneficia de concediul maternal si apoi o sa depuneti acest concediu direct la casa de sanatate.
Art. 23 din OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua , momentan sunt în CCC pana la data de 6.02.2019 ! Sunt insarcinata intr- o luna , întrebarea mea este dacă pot beneficia de concediu risc ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt angajata la o firma care la inceputul lunii iulie ... Evellyn Evellyn Buna ziua! Sunt angajata la o firma care la inceputul lunii iulie am fost anuntati ca se va inchide.... Eu sunt insarcinata in 23 de săptămâni... Dupa ... (vezi toată discuția)