avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Teritoriul de activitate a expertilor.
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Teritoriul de activitate a expertilor.

Buna ziua. Sunt avocat din Chișinău, Republica Moldova.
Recent în cadrul unui dosar civil în instanța de judecată de la Chișinău a fost prezentată în calitate de probă o expertiză extrajudiciară în agricultură efectuată de un expert din Romania pe teritoriul Republicii Moldova.
Întrebarea este dacă expertul din Romania poate avea activități profesionale în afara teritoriului României, or, din prevederile legale nu este clar care este teritoriul de activitate a experților.
Mersi.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2021
Sergiu Leontean, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:15, 8 Noiembrie 2021
Expertii judiciari autorizati de catre MJ efectueaza expertize judiciare pe teritoriul Romaniei.
Dvs. amintiti de o expertiza extrajudiciara, deci nu a fost dispusa de o instanta.
Instanta de judecata, in Romania, accepta in cele mai multe cazuri doar expertize judiciare, nu extrajudiciare. Cand se depune la dosar o expertiza extrajudiciara, instanta, in majoritatea cazurilor, dispune si o expertiza judiciara.
OG nr. 2/ 2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara (gasiti actul normativ pe internet) mentioneaza conditiile in care experti din tari membre ale UE si Elvetia pot efectua expertize in Romania. Nu mentioneaza conditiile in care un expert tehnic judiciar roman poate efectua expertize judiciare in UE si Elvetia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertii judiciari autorizati de Ministerul Justitiei din Romania au competenta teritoriala doar in Romania, nu si in Republica Moldova. Cu toate acestea, cu mai multi ani in urma am fost solicitat de un coleg al Dvs., avocat din Chisinau, sa efectuez o expertiza tehnica intr-un dosar care avea drept obiect un accident mortal de circulatie, cauza ce se judeca la Judecatoria Orhei.. Neavand competenta pe teritorul Republicii Moldova, pentru ca instanta sa poata lua in considerare opinia mea instanta de judecata mi-a solicitat sa ma prezint la sedinta de judecata unde am fost audiat in calitate de specialist. Audierea s-a facut pe baza raportului de expertiza tehnica depus in prealabil. Opinia mea a fost consemnata intr-un proces verbal. Pe baza raportului de expetiza tehnica, a declaratiilor mele consemnate in procesul verbal de audiere si a celorlalte probe din dosarul cauzei instanta a pronuntat sentinta.
Pentru probleme suplimentare ma puteti contacta la tel. +40 722 533814 sau mail ioan.ciobanu39@gmail.com
Cu deosebita consideratiune,
ing.Ioan Ciobanu
Buna ziua. Mersi pentru răspuns. Recent la interpelarea mea pe acest subiect către Ministerul Justiției al României am primit un răspuns care după mine este despre tot si despre nimic.
Așa și nu am primit un răspuns cert despre competența teritorială. Aș vrea să-l anexez dar cu părere de rău nu este posibil.
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2021
Sergiu Leontean, utilizator
Pare interesant ce a raspuns MJ. Incercati sa concluzionati.
Pot sa il expediez in privat ca nu pot sa atasez

Alte discuții în legătură

Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
"greseala " grefierei carmen_rusu carmen_rusu Am un proces pe rol. Instanta a dispus in sedinta publica efectuarea unei expertize [b]extrajudiciare[/b][u] pentru o latura a expertizei care nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Expert evaluator care in mod repetat nu depune expertiza alex_sole alex_sole Buna ziua, Intr-un proces de succesiune, in discutie fiind terenuri imobile de valori diferite, instanta a desemnat expert evaluator, care, insa, nu a depus ... (vezi toată discuția)