avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Expert evaluare pagube
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Expert evaluare pagube

Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul?
Sa presupunem situatia in care nu am bani sa-mi platesc renovatul si sa recuperez ulterior, dupa vreo 2 ani de procese de la cel vinovat.
Exista un expert pe care il pot angaja si sa fie recunoscut de instanta cand stabilesc cuantumul despagubirilor?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:16, 14 August 2018
Uite cum se face:
- Proces verbal cu administratorul pentru constatarea inundaţiei;
- fotografii cu toate elementele afectate. (pereţi, instalaţie electrică, izolaţie, tâmplărie, mobilă, podea, etc.)
Faci o renovare ca la carte, legal. Termini renovarea, păstrezi toate chitanţele. Ţii socoteala la zilele pierdute de muncă ale tale şi ale soţiei pentru calculul despăgubirii.

Îl dai in judecată pe vinovat.
Obţii o sentinţă pentru 8-10.000 euro pentru renovare.
Proprietarul vinovat nu va putea să plătească despăgubirea.
Porneşti executarea silită împotriva apartamentului vinovatului.
Obţii sentinţa. Scoţi la licitaţie casa vinovatului.
Se vinde prin executor. Primeşti banii în cont.
Vinovatul este evacuat din bloc.
Final: poate ai noroc să vină un vecin care nu te inundă de data asta.
Multumesc pentru informare.
Avem o situatie putin diferita: nu suntem in tara, vom veni pt o luna, timp in care trebuie sa fac renovarea si sa pornesc procesul si nu este posibil, mai ales ca nici macar nu s-a remediat teava individei.
Ma interesa daca exista un expert in constatarea si evaluarea pagubelor, ca sa pot incepe rapid procesul. Sunt peste ocean si deplasatul pana in Romania in mai multe randuri nu e facila, chiar daca as pune si costul avionului la pretentiile financiare.
Stiu ca pe vremuri existau astfel de experti care evaluau bunurile la partaj, dupa '89 nu mai stiu cum merg lucrurile.

Deci m-ar interesa sa am valoarea pagubelor inainte de remediere, sa stiu cat cer in dosar.
Eu am bani de renovat dar pun si cazul unora care nu au bani sa repare si sa recupereze ulterior. Sunt si alte apartamente afectate, ceilalti nu stiu ce posibilitati financiare au.
Ultima modificare: Luni, 13 August 2018
Doru Roman, utilizator
Puteti contacta un expert tehnic judiciar in specializarea ctii. care contracost sa intocmeasca un raport de expertiza in care sa mentioneze pagubele produse de inundatie in apartamentul dvs. (trebuie sa aiba in vedere inclusiv structura de rezistenta a apartamentului dvs.).
In baza expertizei tehnice judiciare trebuie sa contactati un expert contabil judiciar care contracost sa evaluaeze pabubele produse.
Gasiti lista cu experti tehnici judiciari si experti tehnici contabili aici: [ link extern ]
Daca veti deschide ulterior actiune in instanta, aceste rapoarte de expertiza efectuate de catre experti/ specialisti tehnici judiciari autorizati de catre MJ pot fi avute in vedere de catre instanta de judecata. Daca veti contacta experti extrajudiciari, instanta de judecata nu va avea in vedere rapoartele de expertiza intocmite.
Cel mai bine este sa deschideti mai intai actiune in instanta si apoi sa solicitati instantei de judecata sa aprobe expertiza tehnica judiciara si respectiv expertiza contabila judiciara, necesare in speta. Astfel, nu riscati ca partea adversa, in cazul cand nu este de acord cu expertii pe care i-ati contactat anterior, chiar daca sunt aprobati de catre MJ, instanta, dupa caz, sa poata dispuna si alte expertize.
Raportul de expertiza extrajudiciar nu are valoare mai dinainte stabilita. Raportul unui expert nemebru al in lista MJ NU este cu nimic mai prejos.
Afirmatia ca un judecator nu va lua in considerare expertiza unui nemembru este eronata.
Nu este vorba de o valoare prestabilita ci de practica curenta a instantelor atunci cand se prezinta intr-un dosar ca proba o expertiza extrajudiciara. In plus, daca una din partile in proces invoca faptul ca expertiza extrajudiciara fiind comandata/ platita de catre partea adversa, concluziile acestui raport sunt in favoarea partii adverse.
Nu inseamna nici ca este vorba de a generaliza (a se vedea cuvantul "poate" utilizat in mesajul meu anterior).
Nu este vorba de nemembrii (ai cui ?!) ci de o lista afisata pe site-ul MJ cu experti/ specialisti tehnici judiciari autorizati de catre MJ sa execute expertize tehnice judiciare.
Unii experti tehnici judiciari din anumite specializari sunt organizati in prezent in asociatii profesionale, fara a exista o asociere unica la nivelul tuturor expertilor/ specialistilor tehnici judiciari.
Afilierea la una din asociatiile profesionale pe specializari de expertiza (expl. contabili, topometristi, etc.) nu este o conditie obligatorie pentru a fi expert/ specialist tehnic judiciar autorizat de catre MJ.
Exista un aspect care trebuie avut in vedere si pus in discutie - un expert tehnic judiciar poate efectua si expertize tehnice extrajudiciare, dar nu expert extrajudiciar nu poate efectua o expertiza tehnica judiciara.
A se studia OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara,
-art. 30
(1) Expertul tehnic judiciar poate efectua şi expertize tehnice extrajudiciare, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice.
(2) Expertul tehnic extrajudiciar poate efectua numai expertize tehnice extrajudiciare în specialitatea pentru care a fost atestat, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice.

Alte discuții în legătură

Expert mlpat bucuresti Victor76 Victor76 Buna ziua Dilema mare la inceput de an...Instanta din Constanta recurge la lista expertilor tehnici in constructii din Bucuresti pentru efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Expertiza si evaluare ContSters315143 ContSters315143 Am nevoie de un expert -parte care sa fie si expert tehnic judiciar in specialitatea constructii (expertiza casa)si evaluator ANEVAR.(evaluare apartament ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar vs expert anevar ContSters277797 ContSters277797 Am o nelamurire in privinta evaluarii unui imobil: 1. evaluarea imobilul in instanta se face de catre un expert evaluator membru ANEVAR, sau 2.evaluarea ... (vezi toată discuția)