Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert tehnic judiciar vs expert ANEVAR
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert tehnic judiciar vs expert ANEVAR

Am o nelamurire in privinta evaluarii unui imobil:
1. evaluarea imobilul in instanta se face de catre un expert evaluator membru ANEVAR, sau
2.evaluarea imobilului in instanta se face de un expert tehnic judiciar, si
3. care este diferenta intre ei si care dintre ei este de fapt agreat de instanta?
Cel mai recent răspuns: ContSters191238 , utilizator 20:34, 8 Aprilie 2013
Instanta numeste expertii evaluatori, in cadrul procesului, dintre cei aflati pe lista instantei de judecata si autorizati de Ministerul Justitiei.
Multumesc pentru raspuns. As mai vrea sa stiu daca evaluarea este obligatorie in orice situatie sau doar atunci cand se contesta valoarea unui imobil partajat?
Lista cu expertii/ specialistii tehnici judiciari, autorizati pe specialitati si judete de domiciliu se gaseste pe site-ul MJ si se afiseaza la birourile de expertiza tehnica judiciara de pe langa tribunale.
Buna seara . As vrea sa mentionez urmatoarele :
Evaluarile se pot intocmi de catre experti tehnici judiciari si extrajudiciari.
Depinde de scopul evaluarii.Unele institutii ale statului(primarii,de exemplu) pretind ca evaluarile(re-evaluarile) sa fie intocmite de experti ANEVAR,dar fara nici o sustinere legala.
Consultati OG 2/2000 privind org.act.de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara
In conformitate cu Art.27 si 28 din ordonanta, atribuirea calitatii de expert tehnic extrajudiciar revine “ministerelor si altor institutii centrale,fiecare in domeniul sau de specialitate,stabilit conform legii”.
ANEVAR-ul nu este nici minister,nici alta institutie centrala,ci asociatie profesionala,care atribuie calitate de expert extrajudiciar,calitate recunoscuta pe plan national,dar NU exclusivista.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate fi evaluator imobiliar iulia_lili iulia_lili Evaluatorul imobiliar trebuie sa fie, in mod obligatoriu, membru ANEVAR? (vezi toată discuția)
Expertul judiciar trebuie sa aiba atestat anevar ? proces_ro proces_ro In cazul in care eu as propune un expert tehnic in constructii, acesta ar trebui sa aiba atestat ANEVAR (printre altele) pentru a fi accepatat de catre ... (vezi toată discuția)
Expertul tehnic judiciar poate face si evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie expert evaluator autorizat anevar ? DenisRif DenisRif intr-un proces de partaj Expertul Tehnic Judiciar poate face si Evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie Expert Evaluator Autorizat ANEVAR in spiritul O.G. ... (vezi toată discuția)