In cazul in care eu as propune un expert tehnic in constructii, acesta ar trebui sa aiba atestat ANEVAR (printre altele) pentru a fi accepatat de catre instanta ca expert oficial pentru expertiza imobilului meu? Va multumesc! procesro@yahoo.com
Expertul dvs nu trebuie sa aiba acreditare ANEVAR. Trebuie sa fie expert judiciar, sa aiba o legitimatie valabila pe anul in curs. Asta nu inseamna insa ca nu ar fi bine sa fie acreditat ANEVAR.
Buna seara.
In conformitate cu Art.27 si 28 din ordonanta, atribuirea calitatii de expert tehnic extrajudiciar revine “ministerelor si altor institutii centrale,fiecare in domeniul sau de specialitate,stabilit conform legii”.ANEVAR-ul nu este nici minister,nici alta institutie centrala,ci asociatie profesionala,care atribuie calitate de expert extrajudiciar,calitate recunoscuta pe plan
national,dar NU exclusivista.
Deci expertul judiciar trebuie sa fie in specialitate.Poate fii un expert ANEVAR dar de alta specialitate.
Va multumesc.
Marin Baescu
Buna ziua dle Baescu,
Pentru niste renovari efectuate de catre parati “la intelegere”/fara contracte si devize cu executantul, se aplica incheierea de deviz de 1,30 in calcularea valorii renovarilor?
Desfiintarea camarei si a balconului din imobilul meu de catre parati (pentru extinderea spatiului de locuit) au fost considerate de catre instanta ca si lucrari necesare si utile, desi avocata mea a sustinut ca acestea sunt modificari aduse structurii imobilului, fara acordul meu. Dupa 4 ani de folosire a imobilului de catre parati, si dupa evacuarea paratilor, eu trebuie sa-mi refac balconul (pentru ca nu pot sa-mi usuc rufele in casa, precum paratii). Cum sa consider demolarea zidului despartitor al balconului, a usii si ferestrei acestuia, a usii bucatariei, mutarea chiuvetei si a caloriferului in balcon? Distrugere sau uzura a imobilului?
Se poate solicita unui expert judecatoresc efectuatea a doua expertize separate, una pentru calcularea uzurii renovarilor efectuate de catre parati (si folosite tot de ei) si alta pentru evaluarea in bani a uzurii cladirii imobilului (prin ocuparea/locuirea in imobil)?
Cum pot folosi cel mai bine o expertiza judiciara in aceasta situatie pentru a-mi recupera daunele uzurii imobilului rezultate dupa 4 ani de folosire a bunului meu de catre parati?
Cu multumiri, procesro@yahoo.com
Daca ati deschis actiune in instanta civila si ati solicitat efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea ctii. si imobiliare, puteti solicita instantei sa fixeze ca obiective pentru expertul care va fi desemnat, cele mentionate de dvs. ca fiind necesare in cadrul a 2 expertize diferite. Instanta va aprecia concluziile raportuluii si va hotari. Nu este nevoie de 2 expertize diferite.
Puteti chema in instanta si executantul lucrarii, daca acesta a efectuat lucrari de modificari interioare la imobil, fara ca solicitantul sa detina autorizatie de constructie de la primarie si aviz de la Inspectoratul de stat in ctii. Acordul dvs. ar fi fost inutil, chiar daca il dadeati, daca nu exista autorizatia de constructie si avizul ISC.
Buna seara.
Demolarea zidului despartitor al balconului, a usii si ferestrei acestuia, a usii bucatariei, mutarea chiuvetei si a caloriferului in balcon lucrari executate fara Autorizatie; trebuiesc aduse la satarea initiala pe cheltuiala paratilor.Un expert corect si nepartinitor cre cunoaste legislatia in vigoare va intocmi o lucrare corecta.
Va multumesc
Marin Baescu