avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legitima aparare sau nu ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legitima aparare sau nu ?

Salutare ! am fost sunat de catre un prieten sa il duc acasa in data de 07.01.2010 in jurul orei 8.30 pm , si cand am ajuns la locul respectiv, l am luat pe el si mai erau 3 persoane 2 barbati si o femeie) care stateau la ocazie si m au rugat sa ii iau si pe ei deoarece afara ploua si nu aveau mijloc de transport cu ce sa se deplaseze spre casa! unul din acestia era beat, mirosea a alcool ! pe drum acesta a inceput sa se ia de prietenul meu care se afla in fata in dreapta mea, ulterior lovindu l ! Prietenul meu s a aparat si asa a izbucnit un scandal in masina , in timp ce eu conduceam! Bineinteles ca si eu am fost lovit de catre individul baut, am tipat la el sa se potoleasca dar degeaba! am tras pe dreapta, in masina se alfa si sotia acestuia, si inca o persoana care nu avea nici o legatura cu ei! a coborat sotia lui si in cele din urma am reusit sa il trag afara si pe acesta ! l am impins si i am zis : ma nene tu vrei sa imi distrugi masina, eu zic sa iti fac un bine ca te iau in masina sa nu stai in ploaie si tu faci scandal si ma lovesti ? acesta a dus mana spre spate si se apropia de mine ! temandu ma sa nu scoata un cutit, l am lovit , i am tras un pumn in fata si a picat jos! m am urcat in masina si l am luat pe prietenul meu si am plecat ! astazi am aflat ca acesta este in spital si vrea sa ma inteleg cu el sau se duce la procuratura, isi scoate certificat medico legal. Mentionez ca individul respectiv l a lovit si l a injurat pe prietenul meu si pe mine in timp ce conduceam , si el a declansat scandalul! Ce se intampla in situatia in care acesta are nr meu de inmatriculare si daca ma trezesc cu politia la usa ? cum procedez? eu consider ca am procedat corect, cel putin eram speriat sa nu scoata un cutit ceva de la spate! intru sub incidenta legitimei aparari ?
banuiesc ca oricare ar fi procedat in felul meu . pana la urma , instanta nu poate tine cont de faptul ca eu am vrut sa ii fac un bine, sa il iau in masina, el e cel care era baut, cel care a inceput scandalul , si totusi , se afla in masina mea , el l-a atacat pe prietenul meu si l-a lovit in timp ce eu conduceam. Si fiind intuneric, cand l-am scos din masina, si din temere cand am vazut ca se apropie de mine, i-am tras un pumn de a picat jos, apoi s a ridicat. Ma framant atat deoarece sunt elev la scoala militara de jandarmi , si individul asta mi-ar putea face probleme, mai am 5 luni si termin scoala. Stiu ca se afla in legitima aparare si acea persoana care a depasit in intensitate atacul, din cauza temerii... si totusi , m a atacat in masina mea, nu se tine cont de asta ?
ana la urma , daca se ajunge in instanta pot spune ca a scos un cutit ! martor in favoarea lui va fi doar sotia lui ! si in cele din urma, de ce anume voi fi acuzat ? vatamare corporala ? nu are cum sa-si scoata mai mult de 60 de zile, doar nu i-am dat cu bata-n cap , un singur pumn dar zdravan! stiti cum se spune, de pumnu de betiv si de pumnu de frica sa te feresti ! si pana la urma sa planga masa , nu mama ! stiu cat de nefavorabila e legea, dar totusi , daca el a inceput scandalul in masina mea, automat nu el va fi invinuit ? stiu si ca cel mai greu e sa dovedesti in instanta legitima aparare, tinand cont ca martor este doar prietenul meu , cel care a fost agresat primul ! exista un termen anume in cat timp poate folosi certificatul medical in instanta sa depuna plangere ? sau ma poate acuza cand doreste el ? pana la urma asa e , facerea de bine.....
nu stiu ce sa zic, nu am ce sa fac decat sa astept sa vad daca ajunge politia la tata, ca el este proprietarul masinii...dar nu pot inventa un alibi ca nu am condus eu , si ca tata nu a incredintat masina nimanui ? pana la urma pot gasi si martori ca am fost plecat undeva ? decat sa ajung sa il caut pe la spital , sa ii dau cati bani vrea individul ,mai bine platesc un avocat daca e nevoie, in caz ca voi fi citat in instanta ! si inca o intrebare, daca isi scoate certificat medico-legal , e nevoit sa plateasca si el avocat sa ma dea in judecata ?
va salut cu respect si astept un raspuns daca se poate !
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 19:03, 11 Ianuarie 2010
Nu am inteles exact de ce sustineti ca ar fi legitima aparare.
Explicati mai scurt.
se afla in legitima aparare si persoana care din cauza temerii , apararea sa depaseste in intensitate atacul ! mai pe scurt ! pe romaneste, decat sa planga mama mai bine sa planga masa nu ? daca scotea un cutit si ma injunghia ? sper ca am fost destul de explicit . in plus, persoana se afla in stare de ebrietate, fiind cel care a declansat scandalul , afara era intuneric, cum sa nu fi fost speriat pt sanatatea si integritatea mea corporala ? nu exista legitima aparare aici ?
Da, este posibil sa aveti dreptate.
Eu va dau dreptate sub aspect conceptual dar mai depinde si de probe.
Insa mari probleme nu veti avea avand in vedere situatia expusa de dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc Dle avocat Claudiu Lascoschi . o SEARA MINUNATA !
interventie moderator
@dani.ceclan, nu inteleg de ce era necesar sa deschideti un nou topic, ieri ati postat acelasi subiect pe acest forum, cu titlul ,, ce ar trebui sa fac?", unde ati primit si raspunsuri. Am rugamintea sa nu mai deschideti atatea topicuri, daca raspunsurile primite aici nu va multumesc, consultati un avocat la biroul sau. Urmatorul topic deschis pe aceeasi tema va va fi sters. Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce ar trebui sa fac ? Ceclan  Daniel Ceclan Daniel Salutare ! am fost sunat de catre un prieten sa il duc acasa in data de 07.01.2010 in jurul orei 8.30 pm , si cand am ajuns la locul respectiv, l am luat pe el ... (vezi toată discuția)
Cum procedez? Ceclan  Daniel Ceclan Daniel Salutare ! am fost sunat de catre un prieten sa il duc acasa in data de 07.01.2010 in jurul orei 8.30 pm , si cand am ajuns la locul respectiv, l am luat pe el ... (vezi toată discuția)
Ce ma asteapta ? Ceclan  Daniel Ceclan Daniel Salutare ! am fost sunat de catre un prieten sa il duc acasa in data de 07.01.2010 in jurul orei 8.30 pm , si cand am ajuns la locul respectiv, l am luat pe el ... (vezi toată discuția)