Buna ziua, ong-ul pe care il conduc nu are activitate economica, a functionat pe baza de concursuri de proiecte pentru a obtine finantari. Dorim sa incepem activitatea economica pe domeniile specificate in statut & act constitutiv. Ce pasi trebuie sa facem pentru a putea fi activi economic din punct de vedere legal? Va multumesc foarte mult!
Buna ziua, domnule avocat, multumesc pentru raspuns, dar intrebarea mea ramane. Va spun si ca nu avem jurist/ avocat. Nu avem niciun angajat, iar finantarile pe care le castigam sunt punctuale, pe proiect, nu putem angaja avocat in cadrul proiectelor punctuale. Nu dorim sa infiintam un SRL pentru ca avem nevoie de venituri in asocatie pentru a sustine proiectele viitoare. Stim ca exista ong-uri cu activitate economica, care isi sustin proiectele pentru benefiicarii defavorizati din servicii platite pentru alti beneficiari (care pot plati), de aceea am intrebat. Ne-ar ajuta mult daca am afla pasii legali pentru a putea dezvolta activitate economica pe ONG, nu pe o alta firma. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns avand in vedere aceasta detaliere a situatiei ar fi grozav, multumesc mult!
e greu de rezumat in cateva randuri toate masurile ce trebuie luate si regulile ce trebuie respectate la activitatile economice directe... simplist supus, se dedubleaza contabilitatea, se consemneaza separat operatiunile patrimoniale legate de activitatea nonprofit de cea economica, cheltuielile la fel se aloca ca fiind legate de activitatea nonprofit sau cea economica, uneori trebuie splitate procentual, la fel al diversele bunuri trebuie stabilit care cat se foloseste la activitatea economica cat la cea nonprofit, personalul.... nu puteti lucra cu voluntari la activitatea economica, ea trebuind sa se deruleze cam ca activitatea unui SRL, doar ca profitul are destinatii speciale in cazul ONG....