avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la Cerere
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la Cerere

Buna ziua!Sunt nascut pe12.12.1964am lucrati doar GR I(25 ani)conform legii19/2000,art.43,alin 1,pot beneficia de pensie din data de 13.12.2009 sau din 01.01 2010.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:11, 11 Ianuarie 2010
Concret, in ce conditii din cele la care face trimitere art. 43 din Legea nr. 19/2000 ati lucrat?
Ca discutie, varsta standard de pensionare redusa pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca nu poate fi mai mica de 50 de ani iar dvs. aveti doar 45 de ani (art. 167 ind. 1, alin. 2 din Legea nr. 19/20000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
TIBERIU K a scris:
Am lucrat in mina 25 ani sunt nascut in 12 12 1964 stiu ca beneficiez de prevederile art.43 alin1,Legea19/2000.Doresc sa stiu doar de cand "sunt pensionar"(LA CERERE)din 13 12 2009 sau01 01 2012.Data ma intereseaza F.mult.VA MULTUMESC!

Interventie moderator
Va rog sa nu mai deschideti alte topicuri. Daca aveti alte intrebari, le puneti in cadrul acestui topic, apasand butonul "raspunde".
Va multumesc!

In legatura cu intrebarea dvs.
Era necesar sa precizati ca ati lucrat in mina. Si alte persoane care au lucrat in grupa I de munca apreciaza ca le sunt aplicabile prevederile art. 43 din Legea nr. 19/2000, desi nu si-au desfasurat activitatea in conditiile prevazute la art. 20, alin. (1) din acest act normativ.

Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta de la 45 de ani trebuie sa fi realizat un stagiu de minim 20 de ani in subteran, cel putin 50% din timpul normal de lucru. Daca aceste conditii sunt indeplinite, puteti sa va depuneti dosarul la casa de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
stimata doamna,CONCRET legea invocata mai are art 20,lit a,se refera la o cotizare de cel putin 20 ani BENEFICIEAZA DE PENSIE PTR> LIMITA DE VARSTA INCEPAND CU 45 ANI eu vroiam sa stiu data de cand incepe pensionarea si nu daca indeplinesc conditii sau nu.CU STIMA
Stimate domn, data de la care puteti beneficia de o categorie de pensie, indiferent care ar fi aceea, este data de la care indepliniti conditiile pentru a o solicita.

Din ceea ce ati scris rezulta ca data la care indepliniti conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000 pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta este chiar ziua in care ati implinit varsta de 45 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
1. Pentru a primi un raspuns corect trebuie sa prezentati si dvs. situatia corecta, cu toate datele. Noi nu putem sa ghicim.

2. Legea 19/2000 spune:
Art. 43 - (1) Asiguratii care si-au desfsurat activitatea in locurile de munca prevazute la art. 20 lit. a) si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in aceste conditii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta incepand cu vasta de 45 de ani.

3. Deci, incepand cu data de 13.12.2009 puteti face cerere de pensionare, cu ce data doriti dvs.

4. Dar angajatorul se poate prevala de prevederile Codului muncii si va poate concedia la data de 13.12.2009:
Art. 61 - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard sii stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

5. Iar dvs. puteti face uz tot de Codul muncii:
Art. 56 - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
...
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;

6. Adica mai puteti lucra, daca doriti, pana vi se comunica decizia de pensionare.

7. La mina stiu ca aveti un sindicat puternic, de ce nu apelati la el?

Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata marcel m marcel m am 44 de ani ,am muncit 21 de ani in conditii deosebite (minerit),am dreptul la pensie anticipata ? (vezi toată discuția)
Pensionare nistoran nistoran am o vechime de 18 ani si 3 luni in minerit subteran si 7 ani suprafata,voi fi disponibilizat cu 116,am 46 ani si 2 luni,voi iesi in pensie cand fac 20 ani ... (vezi toată discuția)
Despre pensionarea din minerit l_iman69 l_iman69 Am si eu o nelamurire am lucrat in minerit in grupa speciala 19 ani si 5 luni pana la data de 3.01.2006 cand am fost disponibilizat conf OUG 8/2003. Din ... (vezi toată discuția)