avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

am 44 de ani ,am muncit 21 de ani in conditii deosebite (minerit),am dreptul la pensie anticipata ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:04, 22 Februarie 2010
marcel m a scris:
am 44 de ani ,am muncit 21 de ani in conditii deosebite (minerit),am dreptul la pensie anticipata?

Daca spuneti ca ati lucrat in conditii deosebite, nu speciale, asa cum se lucreaza in unitatile miniere, aveti dreptul sa beneficiati de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani, dupa ce veti realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Scuze,conditii speciale,pensionare la 45 de ani,am dreptul la pensie anticipata?Daca am 44 de ani,am lucrat 21 de ani.Va multumesc.
Aveti dreptul sa beneficiati de pensie anticipata partiala in aceleasi conditii: stagiul complet de cotizare 35 de ani, varsta de 60 de ani. Reducerea cu 5 ani a varstei standard de pensionare pentru a beneficia de pensie anticipata partiala nu se cumuleaza cu celelalte reduceri prevazute de Legea nr. 19/2000.

Reveniti in vara, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial viitoarea lege a pensiilor. Sunt convinsa ca puteti sa va pensionati pentru limita de varsta mult mai devreme. Accesati link-ul si cititi proiectul de lege.
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
a rog cine poate sa imi explice,multumesc anticipat.Legea nr. 19/2000 spune la articolul 43 aliniatul 1 "asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locurile de munca prevazute la art.20 lit.a) si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in aceste conditii beneficiaza de pensie pentru limita de virsta incepind cu cirsta de 45 de ani".La articolul 50 aliniatul 1 spune "asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare , precum si cei care au depasit stagiu de cotizare complet cu pina la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea virstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani" mai spune la articolul 51 aliniatul 1 "asiguratii care au desfasurat activitati in conditi deosebite sau in conditii speciale de munca,dar care nu se pot pensiona cu reducerea virstei de pensionare pe aceasta baza,pot beneficia de prevederile art.50" .Eu am 44 de ani si am lucrat 21 de ani in conditii speciale (minerit subteran) si 4 ani facultate,dece nu pot beneficia de pensie anticipata partiala?Va multumesc aticipat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
In primul rand nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Am scris in ambele mesaje anterioare ca nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala decat cu conditia realizarii stagiului de 35 de ani. Ati citat art. 50 din Legea nr. 19/2000 dar ati trecut peste prevederea foarte clara de la inceput "asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare (...) pot sa solicite... ". Nu aveti stagiul complet, prin urmare nu puteti beneficia de prevederile acestui articol.

In al doilea rand, si daca ati fi realizat stagiul complet de cotizare nu ati fi putut beneficia atat de prevederile art. 43, alin. (1), lit. a) cat si de prevederile art. 50 si / sau art. 51 din Legea nr. 19/2000. Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute in Legea nr. 19/2000 nu se cumuleaza.

Nu stiu de ce ati adus in discutie perioada in care ati urmat cursurile invatamantului universitar. Aceasta este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu este avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale (art. 50, alin. 2 din Legea nr. 19/2000).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie anticipata partiala? comsa maria comsa maria sunt nascuta in anul 1957, 29 noiembrie am o vechime de 35 de ani si asi vrea sa ies la pensie anticipat Va multumesc (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)