avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Pot circula intre orele 20-22, fara certificat verde?
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Pot circula intre orele 20-22, fara certificat verde?

Pentru localitatea in care locuiesc, in 01.10.2021, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a luat hotararea instituirii restrictiilor legale pentru localitatile care au o incidenta a cazurilor de covid 19 mai mare de 7 la mie, inclusiv restrictionarea circulatiei intre orele 20-05 pentru cei care nu au certificat verde. Apoi, dupa 14 zile s-a decis prelungirea acestor restrictii pentru inca 14 zile (pana la 29.10.2021, parca).

Intre timp, guvernul Romaniei a dat o hotarare cu valabilitate nationala prin care se impun o serie de restrictii pandemice incepand cu 25.10.2021, inclusiv restrictionarea circulatiei intre orele 22-05 pentru cei care nu au certificat verde.

Intrebarea mea este: azi, 25.10.2021, mie, ca persoana fara certificat verde, intre ce ore imi este restrictionata circulatia:
- intre 20-05 (hotarare, teoretic, valabila pana in 29.10.2021)
- sau intre 22-05 (hotarare ulterioara si aplicabila la nivel national)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ramona2018 , utilizator 10:23, 26 Octombrie 2021
intre 20-05.
Multumesc dl. Cornel Vasile pt. raspuns. Tind sa cred ca aveti dreptate, mai ales ca sunteti consilier juridic, insa adevarul este ca mi-as fi dorit sa inteleg si de ce. Pentru ca am intrebat mai multa lume si ... se pare ca majoritatea sunt la fel de confuzi ca si mine.

Am primit doar doua raspunsuri pana acum:
- unul de la dvs., aici pe forum;
- si celalalt de la un amic, in particular, care mi-a dat link catre pagina cu informatii despre covid a primariei, unde scrie ca restrictiile sunt de la 22 la 5 (desi nu s-a reintrunit CJSU pentru a anula/modifica hotararea cu intervalul 20-5). Amicul meu crede ca acea informatie ar fi cea corecta si ca aceasta ar fi ca urmare a faptului ca hotararea de guvern este superioara hotararii judetene (desi hotararea judeteana fusese luata tot pe baza unei ordonante guvernamentale anterioare - cea referitoare la restrictiile in caz de incidenta de peste 7,5 la mia de locuitori). Ce-i drept, hotararea de guvern, in afara de intervalul orar mai putin restrictiv decat cel adoptat de CJSU, vine cu restrictii mai mari. Amicul spune, deci, ca preluam, in aceasta situatie, intreaga hotarare, asa cum este ea, in timp ce eu ma intreb daca nu cumva preluam doar ceea ce este mai restrictiv decat decizia CJSU, iar in ceea ce priveste intervalul orar, il pastram pe cel de la 20 la 5 (mai ales ca nici nu a scazut incidenta covid intre timp).

Ma gandesc ca ma voi mai intalni cu aceasta situatie de acum in colo si as vrea sa inteleg rationamentul legal.
Hotararile la nivel local au prioritate in fata celor la nivel national, atata timp cat ele nu impun restrictii mai 'usoare' fata de cele nationale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare declarație - pt carantina de de noapte - amenda ... M9M M9M Neprezentare declarație - pt carantina de de noapte - amenda este legală/ constituțională sau nu? Nu sunt vaccinat, nu am certificat verde, nu am covid ... (vezi toată discuția)
Legalitatea certificatului verde Dacul G Dacul G Articolul 110 din CONSTITUȚIE spune că Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Pmb vinieta oxigen / intre ce ore am voie sa intru in bucuresti ? IonIoanaAnca IonIoanaAnca Buna ziua! Intrebarea mea e legata de hotararea PMB de a introduce vinieta OXIGEN, adoptata in 24 oct.. Nu a fost publicata pe site iar eu ma refer la ... (vezi toată discuția)