avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test paternitate, pensie alimentara si incredintare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test paternitate, pensie alimentara si incredintare

Buna ziua,
Sunt mama unei fetite de 4 luni, nu mai sunt cu tatal fetitei de cand eram gravida in luna a 5 a, nu l-a mai interesat de noi de atunci, nu a dorit nici sa recunoasca fetita
Doresc sa ma ajutati cu ceva sfaturi pareri:
Am incercat sa discut cu el dar... nu reusesc sa comunic cu el ca doi oameni civilizati.
1. Trebuie sa intentez proces pentru recunoasterea paternitatii. (A sups ca nu il intereseaza ca nu se prezinta)
2. Cat este cuantumul
maxim al pensiei alimentare pe care o pot obtine? Mentionez ca nu are carte de munca, dar lucreaza, pot dovedi anumite castiguri ale sale prin asa zise contracte incheiate cu anumiti oameni la care a desfasurat activitati de constructie.
3. Dupa ce va trebui sa recunoasca copilul, eu as dori sa merg in Italia la mama mea pentru o perioada, stiu ca daca va recunoaste copilul nu va dori sa imisemneze niciodata o hartie pentru a putea iesi cu fetita din tara. Cum il voi putea obliga?
4.Pot sa ii cer si o oarecare plata pentru activitatea pe care o desfasor eu cu cresterea copilului?
5.Pot cere de asemenea ca el sa plateasca toate cheltuielile de judecata?

Daca platesc eu tot, sanse pentru a obtine bani de la el nu prea am... pentru ca nu va dori sa imi dea. Exista vreo posibilitate de a pune sechestru pe bunuri?

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: b_anyela , utilizator 11:44, 30 Aprilie 2010
In primul rand trebuie sa deschideti o actiune in recunoasterea paternitatii. Daca tatal va refuza acest lucru, cereti efectuarea testului de paternitate.
In caz ca se va dovedi ca acela este tatal biologic, apoi deschideti si actiune pentru obtinerea pensiei de intretinere a copilului , a carei cuantum va fi cel putin până la o pătrime din veniturile sale din muncă, potrivit art. 94 Codul familiei, când întreţinerea este datorată de părinte pentru un copil.
De asemenea puteti cere si custodia copilului care, odata admisa si pronuntata o hotarare definitiva si irevocabila , va va conferi exerctiul drepturilor depline asupra cresterii copilului si veti avea si libertate de actiune, fara a fi nevoie de acceptul tatalui. Puteti pretinde cheltuieli de judecata, obligatoriu sa le cereti fiindca instanta nu vi le va acorda din oficiu, insa nu puteti pretinde vreo compensatie baneasca de la tata pentru faptul ca va cresteti copilul, legislatia nu prevede asa ceva.
In caz ca tatal realizeaza venituri, iar in urma stabilirii de catre instanta a pensiei de intretinere, tatal va refuza timp de cel putin 2 luni consecutive plata, cu rea credinta a pensiei, il puteti actiona in judecata pentru infractiunea de abandon de familie.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator
1. investiti instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect stabilirea paternitatii . instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala domiciliaza paratul.
probe: test ADN, martori, interogatoriu parat .
2. in cazul in care paratul este tatal biologic al copilului dvs., investiti instanta cu o noua cerere prin care solicitati incredintarea minorului si obligarea paratului la plata pensiei de intretinere. pensia de intretinere care se acorda pt. un copil este in cuantum de 1/4 din salariul paratului.
se iau in considerare la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere doar acele venituri cu caracter de continuitate si care au o baza legala. nu se iau in considerare veniturile intamplatoare.
daca instanta va incredinteaza minorul, odata ramasa definitiva si irevocabila hotararea judecatoreassca nu mai aveti nevoie de consimtamantul tatalui pt. a iesi din tara cu minorul.
Am si eu o intrebare, pentru ca am aflu intr-o situatie similara cu doamna Anyela... Daca paratul refuza sa se prezinte la judecata, exista ceva masuri pe care le ia legea in aceasta privinta? Teoretic, trebuie sa demonstreze daca este sau nu tatal copilului, deci ar fi obligat sa se prezinte in instanta. Dar daca nu o face i se da un fel de amenda, ceva? Va multumesc anticipat.
Completez raspunsurile de mai sus cu faptul ca toate cheltuielile pe care le veti suporta cu ocazia demersurilor juridice trebuiesc dovedite si apoi solicitate.Apoi, prin hotararea pronuntata evident in cazul admiterii actiunii, paratul va fi obligat la plata acestora in baza art.274 c.proc.civ., hotarare care poate fi executata pe parcursul a 3 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii.
Daca paratul nu are bunuri imobile in proprietate ,un salariu cu carte de munca sau cont bancar, recuperarea acestora este practic imposibila.
Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Raspuns pentru utilizatorul Neko-den.
Nu paratul este cele care trebuie sa dovedeasca ca este tatal minorului, ci reclamantul prin probele pe care le administreaza.Este adevarat ca de la momentul incuviintarii testelor ce trebuiesc efectuate avem nevoie de cei 3 participanti, mama, tata si copilul, insa daca paratul desi citat legal nu se prezinta pentru a face opozitie actiunii introduse de catre reclamanta instanta va stabili ca el este tatal minorului, pentru ca mai presus de toate primeaza interesul minorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Paternitate FSEA FSEA Buna ziua, In urma cu doi ani aproape am avut o relatie cu o persoana. Aceasta persoana a plecat in Italia cu alta persoana si nu am mai stiut nimic de ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil cris_13 cris_13 buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, ... (vezi toată discuția)
Este adevarat ca.... oana1234 oana1234 multumesc mult pentru raspunsurile primite pana acum.am omis cateva chestiuni in ceea ce priveste procesul de paternitae ;este adevarat ca trebuie sa i deschid ... (vezi toată discuția)