avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general incasare cu chitanta de la persoana fizica, in suma ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

incasare cu chitanta de la persoana fizica, in suma mai mare de 5000 lei

Buna,
va rog sa ma ajutati am o situatie cand o firma vinde o masina la o persoana fizica cu factura, suma mai mare de 5000 lei pe care o incaseaza in numerar. cum fac cu taiatul chitantei? avand in vedere ca suma depaseste plafonul de 5000 lei, este valabil acest plafon si pt persoane fizice sau doar pentru persoane juridice? eventual sa imi dati trimitere la legea respectiva.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cosmin Antohe , Contabil 14:24, 11 Ianuarie 2010
Prevederile se aplica atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice!
Este simplu: faceti un contract de vanzare cumparare cu plata in 2-3 rate si emiteti 2-3 facturi de valori mai mici de 5000 RON! In acest fel puteti taia si chitantele aferente sumelor de bani incasate!
Succes!
B-)
de la perosanele fizice se poate incasa numerar mai mult de 5.000 lei in aceeasi zi
nu esti conditionat decat la plati si incasari numerar de la persoane juridice
Buna ziua!
Faceti factura la valoarea autoturismului si taiati chitanta la aceeasi valoare. Puteti incasa de la persoane fizice sume mai mari de 5000 ron iar daca suma depaseste echivalentul a 15000 euro, raportati la oficiul pentru spalarea banilor. Pot sa caut si temeiul legal (nu-l am la indemana acum).
O zi usoara!
As dori sa clarific o eroare:

Pe intelesul tuturor:
Pentru relatiile cu persoane fizice nu exista o limita cu privirela suma pe care trebuie sa o incasati/facturati. Puteti face factura si chitanta cu orice suma doriti dv. Cadrul legal se referadoar la persoane juridice (ex. societati comerciale)

Pentru aprofundare:
Recomand "HOTÃRÂRE nr.2.185 din 30 noiembrie 2004" cu "NORME METODOLOGICE pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr.15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare"
La punctul 11. "Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercită profesii libere, producătorii agricoli, persoane fizice, nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanţei".
La punctul 6. Încasările zilnice în numerar ale unui agent economic sunt neplafonate.

As dori respectos ca in cazul in care domnul Mihai cunoaste un alt cadru legal sa il aduca in discutie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare bani de la o persoana fizica horiabec horiabec Am cumparat o masina pe un srl. Dupa ceva timp m-am gindit sa o cumpar de la firma pe numele meu. Asadar firma emite o factura si chitanta pe numele meu. ... (vezi toată discuția)
O factura, cate chitante? ContSters63174 ContSters63174 Pe o factura mai mare de 5000lei, cate chitante se pot emite? (vezi toată discuția)
Mai multe plati cu chit pentru o factura ce nu depaseste 5000 ron komon komon Va rog sa-mi spuneti daca se pot face mai multe plati cu numerar cu chitanta la un furnizor pentru o factura care nu depaseste 5000 ron. Multumesc! (vezi toată discuția)