Am nevoie de ceva lamuriri daca se poate. In speta , dupa divortul parintilor se stabileste ca tatal sa plateasca pensie alimentara minorului rezultat din casatorie. Dupa divort ( casatoria se desface din vina ambilor soti)se dezbate partajul bunurilor comune. Conform cu jurisprudenta de la vremea respectiva se atribuie apartamentul unuia dintre soti ( in speta mama in grija careia a fost lasat si minorul ) Apartamentul nu era achitat in integralitate. Se stabileste tot in urma partajului ca sotul caruia i s-a atribuit apartamentul sa despagubesca pe celalalt sot cu o suma echivalenta cu 1/2 din valoarera apartamentului. In toata aceasta perioada ( de la pronuntarea divortului si pina la finalizarea partajului, dar si dupa aceea , pina la implinirea virstei de 18 ani) minorul primeste pensie alimentara din partea tatalui plus alocatie de la stat. Acesti bani practic sunt folositi la cheltuielile comune ale familiei ( monoparentale e drept dar tot familie)_ .Mai mult , mama minorului , prin hot. jud . platea pensie alimentara bunicii cu toate ca acum era cap de familie. Concret : poate pensia alimentara sa fie considerata aport la dobindirea apartamentului? Banii din pensie erau practic folositi la cheltuieli comune si nu se putea distinge daca din ei s-a achitat sau nu partial si suma datorata ca despoagubire catre celalalt sot.
Mersi!
pensia alimentara este platita de parintele in sarcina caruia a fost stabilita si se foloseste de parintele care il are in ingrijire pentru cresterea si educarea minorului, si nu in scopul platii unor datorii sau achizitionarea unor bunuri.
Pensia de intretinere se plateste celui aflat in nevoie, datorita varstei sau sanatatii si este folosita exclusiv pentru scopul in care este data.Am putea spune ca aceasta regula molala si legala a dobandit caracterul unei prezumtii - absolute as zice eu, desi voi fi contrazisa.Este imoral sa folosesti banii in alt scop...poate daca ar fi o suma exorbitanta, care excede cu mult nevoilor celui care o primeste...si nici asa, dupa parerea mea
Pensia alimentara are un scop foarte clar, iar suma respectiva este un venit al minorului, nu o suma la dispozitia parintelui platitor, deci nu poate sa ii beneficieze acestuia din urma in vreun fel.
Sa inteleg de aici faptul ca stabilirea pensiei de intretinere ptr. un minor are in vedere procuparea legiutorului in ceea ce priveste protejarea minorului si asigurarea ptr. acesta a unor resurse materiale suficiente ( teoretic macar) ptr. cresterea si educarea acestuia, cit si luarea in considerare a aportului ambilor parinti la cresterea si educarea minorului rezultat din casatorie. DAR... pe perioada cit este stabilita respectiva pensie, minorul rezultat din casatorie si la a carui crestere si educare tre sa contribuie AMBII parinti este tot MINOR . Asta inseamna ca parintele in grija caruia se afla se poate duce linistit , cum a si facut de altfel, sa ridice de la posta respectiva pensie.O data ridicata suma debani respectiva ea practic a fost folosita alutri de celellate venituri , adica mai concret nu poate demonstra nimeni ca din banii respectivi nu s-a achitat si altceva in afara de cheltuieli specifice destinatiei banilor ( adica in intresul copilului : caiete , carti , creioane, haine , mincare si alte asemenea) .In acest context se poate considera ca si minorul a avut o contributie la dobindirea apartamentului? Eu zic ca da.
As dori sa ma contrazica cineva , practic va rog sa ma contraziceti , ca sa vad daca am dreptate sau nu
Divort si partaj
Mugur1810
Buna ziua, sotia mea vrea sa divorteze impotriva vointei mele. Aceasta casatorie are 13 ani si un copil in varsta de 12 ani. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa fie ... (vezi toată discuția)