Am nevoie de ceva lamuriri daca se poate. In speta , dupa divortul parintilor se stabileste ca tatal sa plateasca pensie alimentara minorului rezultat din casatorie. Dupa divort ( casatoria se desface din vina ambilor soti)se dezbate partajul bunurilor comune. Conform cu jurisprudenta de la vremea respectiva se atribuie apartamentul unuia dintre soti ( in speta mama in grija careia a fost lasat si minorul ) Apartamentul nu era achitat in integralitate. Se stabileste tot in urma partajului ca sotul caruia i s-a atribuit apartamentul sa despagubesca pe celalalt sot cu o suma echivalenta cu 1/2 din valoarera apartamentului. In toata aceasta perioada ( de la pronuntarea divortului si pina la finalizarea partajului, dar si dupa aceea , pina la implinirea virstei de 18 ani) minorul primeste pensie alimentara din partea tatalui plus alocatie de la stat. Acesti bani practic sunt folositi la cheltuielile comune ale familiei ( monoparentale e drept dar tot familie)_ .Mai mult , mama minorului , prin hot. jud . platea pensie alimentara bunicii cu toate ca acum era cap de familie. Concret : poate pensia alimentara sa fie considerata aport la dobindirea apartamentului? Banii din pensie erau practic folositi la cheltuieli comune si nu se putea distinge daca din ei s-a achitat sau nu partial si suma datorata ca despoagubire catre celalalt sot.
Mersi!
Se poate considera ca minorul este titularul unui drept de creanta impotriva parintelui caruia i-a fost incredintat, dar nu ca devine coproprietar. Ganditi-va ca inclusiv in cazul sotilor care platesc in comun rate la un imobil achizitionat de unul din ei inaintea casatoriei, celalalt sot nu devine proprietar ci numai creditor.
Dl Adi2003 , dumneavoastra puteti sa spuneti orice , asta nu inseamna ca aveti dreptate!
Din punct de vedere legal minorul nu are absolut nici un drept asupra acelui apartament ! Si cu asta basta! Iar notiunea juridica de pensie alimentara si semnificatiile ei o gasiti in orice tratat de drept. Interpretarile dvs sau ceea ce credeti dvs nu au absolut nici o valoare (decat pentru sine)!
Legal , parintele care a obtinut apartamentul in urma partajului este proprietar, iar celalalt parinte are dreptul la a obtine acea sulta , care ,din cate vad eu , s-a si prescris ca obligatie de plata!B-)
Succesuri!:D
Practica judiciara a atribuit in mod constant apartamentul cumparat in rate, in caz de partaj , parintelui in grija caruia a ramas minorul. (adica imaginatia ca imaginatia dar practica juridica e mai concreta ;))-intrebati avocatii specializati pe divorturi daca am sau nu dreptate.Eu ramin la parerea mea sau cel putin la cea exprimata de Andreea Lisievici ( dreptul de creantza). Nu am intilnit nici un articol de lege prin care un minor sa fie obilgat sa participe la cheltuielile comune ale familiei (chiar si monoparentala), de aici si solutia exprimata de Dl. jurist Clement mi se pare cel putin discutabila p[rin prisma Codului Familiei (se tine seama de interesul minorului si de asigurarea unor conditii optime ptr. cresterea si educarea copilului de aceea se si atribuie apartamentul parintelui in grija caruia a fost incredintat minorul mai ales daca acesta a fost audiat si a optat ptr. unul dintre parinti) .Practic nu de contributia in mod egal la dobindirea apartamentului a sotilor in timpul casatorie se tine seama ci de interesul minorului. Daca la asta mai adaug si lipsa vreunui articol de lege prin care minorul sa fie obligat sa contribuie la cheltuielile comune cred ca se naste de aici un drept de creanta. ;)
Cit despre valoarea interpretarilor mele ... hmm! ... pai daca nu ar intepreta nimeni legea la ce sa ne mai prezentam in instanta? Doar asa ca sa ne exprimam acordul reciproc cu privire la pretentiile invocate?
Cit despre "notiunea juridica de pensie alimentara si semnificatiile ei" as dori sa va clarificatzi urmatorul aspect: incrimnarea faptei ce consta in neplata pensiei timp de 2 luni;). Dupa care o sa va explicatzi si d ce scrie ce scrie prin tratatele si cursurile de drept.
P.S. Atentie ca mai sunt unii care scriu si studii de drept si tratate si cursuri si mai au si studii pe la Sorbona , dar manifesta grave lacune in cunoastere legislatiei nationale. Adica mai poetic spus , au in vatzat la Paris ( Sorbona) la cravata nodul cum se face:))) Morala: purtatzi papion :D
Multumesc tuturor celor care au raspuns (fundamentat) in acest topic!
Divort si partaj
Mugur1810
Buna ziua, sotia mea vrea sa divorteze impotriva vointei mele. Aceasta casatorie are 13 ani si un copil in varsta de 12 ani. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa fie ... (vezi toată discuția)