avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz eliberare adeverinta de venit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz eliberare adeverinta de venit

Buna ziua,
Este legal ca angajatorul sa refuze eliberarea - unui fost angajat- a unei adeverinte cu veniturile nete realizate pe perioada cat a lucrat la acesta? Care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:22, 6 Septembrie 2012
Nu este legal, mai cu seama ca la sfarsitul lunii febuarie 2010 ar trebui sa-i trimita prin posta si un exemplar din fisa fiscala din anul 2009. Iar pe nota de lichidare pe care fostul salariat a primit-o de la societate, odata cu carnetul de munca, este o rubrica unde ar fi trebuit scrise veniturile nete pe ultimele 6 luni, zile de concediu de odihna, etc..... Verificati, poate o aveti completata! Daca nu solicitati cel putin asta.
In cazul in care aceasta adeverinta ii trebuie la somaj este si lege prin care angajatorul este obligat la eliberarea acestei adeverinte.
Un termen clar nu este prevazut dar presupun ca maxim 30 zile !
Multumesc pentru raspuns. Adeverinta imi trebuie in dosarul pentru locuinta sociala pe care vreau sa-l depun luna aceasta. Acolo scrie ca trebuie adeverinta, nu fisa fiscala si nici fisa de lichidare...nu cred ca accepta altceva, chiar daca in documentele acestea doua enumerate de dvs s-ar preciza veniturile. In Codul Muncii am vazut ca scrie de obligativitatea eliberarii documentelor pentru salariati, dar nu scrie nimic de cei care au nevoie de astfel de adeverinte si nu mai lucreaza. Unde as putea sa mai caut?
Refuzul eliberarii unei adeverinte de vechime in munca. Rolul inspectorilor de munca. Rolul instantei

9 Aprilie 2009

Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu

" Intrebarea cititorului: "Ce se poate face in cazul in care angajatorul nu vrea sa imi elibereze o adeverinta de vechime in munca pentru perioada lucrata (4 ani)? Am trimis cererea prin posta cu scrisoare recomandata si am pastrat acele documente ca dovada." "


Raspuns:

Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Conform art. 276 alin. (1) lit. b) din acelasi Cod, incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre inspectorii de munca, in baza alin. (2) al aceluiasi articol.

Pentru ca inspectorii de munca, potrivit art. 5 lit. a) din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca, pot, in cadrul unui control efectuat ca urmare a sesizarii dumneavoastra - la care atasati dovezile de solicitare a adeverintei - , sa dispuna masura eliberarii acesteia, in temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din aceeasi lege. Aceasta nu ii impiedica sa sanctioneze contraventional angajatorul in baza dispozitiilor mai sus redate. Precizam ca in conformitate cu art. 18 lit. c) din Legea nr. 108/1999, inspectorii de munca au obligatia sa pastreze confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de aceasta si sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice si persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.
Subliniem ca, in conformitate cu art. 21 din Legea nr. 108/1999, refuzul unui angajator de a aduce la indeplinire o masura dispusa de inspectorii de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.

Daca, totusi, nici prin aceste modalitati persoana nu dobandeste recunoasterea vechimii in munca, atunci poate apela la instanta judecatoreasca competenta, care poate obliga angajatorul prin hotarare judecatoreasca sa isi indeplineasca obligatia.

Un rol important in proces il pot avea si constatarile inspectorilor de munca solicitate de aceasta.


dar in aceasta adeverinta se trece brutul, nu netul....angajatorul este obligat sa va inmaneze adeverinta indiferent ca sunteti angajat sau nu.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
lorelayold76, utilizator
Din pacate eu de salariul net am nevoie...
Chiar nu poate fi obligat angajatorul sa ofere adeverinta de venit unui fost angajat? Nu mi se pare normal...

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinte vechime in munca - unde? gabrielle-niki gabrielle-niki Buna ziua! Dupa ce am apelat la mai multe institutii publice nu am gasit nici un raspuns la problema mea. O ruda apropiata a lucrat la 2 firme (lichidate ... (vezi toată discuția)
Firma radiata familistu familistu buna seara Soția a lucrat la o societate care anul acesta a fost radiată în baza unei decizi judecătorești. Având nevoie de anumite acte am ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator nu vrea sa imi elibereze fisa de lichidare Cristina Mcm Cristina Mcm Buna ziua! Pana acum o saptamana am lucrat intr.un magazin. Acum m.am angajat in alta parte, iar noul angajator solicita, printre altele, si fisa de lichidare ... (vezi toată discuția)