avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Analize medicale gresite. Salutare, anul acesta am ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Analize medicale gresite. Salutare, anul acesta am efecutat un ...

Analize medicale gresite.

Salutare, anul acesta am efecutat un set complet de anlize la clinica SANTE.

Din acestea au rezultat infectarea cu VHB.(numai putin de 4 markeri din analize au evidentiat infectia).

Bineinteles, pe baza acestor rezultate am mers la medicul specialist care mi-a recomandat un set complet de analize pentru infectia cu VHB(hepatita B).

Setul doi de analize a iesit in regula.

Insa pentru ca am vrut sa fiu sigur de rezultat am refacut analizele inca odata.

Bineinteles la costurile de mai sus se adauga costurile de programare la medicul specialist, costurile de deplasare, timpul consumat etc.

Si pe langa toate cele de mai sus costul/ consumul emotional care este imens.

Dupa ce toate analizele mi-au iesit bine, am luat decizia de a informa policlinica de rezultatele de mai sus si le-am solicitat returnarea contravalorii analizelor efectuate la ei.

Nu am solicitat plata celorlalte analize, nu am solicitatat decontarea transportului sau plata consultatiilor medicale.

Insa surpriza, raspunsul lor a sunat cam asa:

• Datele prezentate in sesizarea dumneavoastra din data de 20.10.2021 au fost verificate conform procedurilor interne de RECLAMATII si de ASIGUARARE A CALITATII. Am solicitat laboratorului Sante Bucuresti documente, inregistrari privind modul de aplicare a metodelor de analiza si modul de respectare a cerintelor clientului precum si modul de respectare al procedurilor (cereri de analiza, inregistrari privind
monitorizarea conditiilor de mediu, controlul stocurilor de reactivi si material de control/referinta, printurile din echipament pentru proba incriminata, dovezi privind efectuarea controlului intern si extern pentru perioada in care a fost lucrata proba), care au fost primite si analizate

Constatari:
1.ID-ul generat de sistemul informatic al laboratorului: 18272444 (acesta
reprezentand un cod unic de inregistrare ce se lipeste pe vacutainer in
momentul recoltarii) la introducerea datelor dumneavoastra si a analizelor solicitate in ziua de 05.06.2021, apare atat pe comanda de analize cat si pe printurile din echipament si buletinul de analiza.

2.Pentru valorile obtinute ce se regasesc pe buletinul de analize
1821455/2021, laboratorul reclamat a prezentat dovezile necesare efectuarii corecte a analizelor respective; nu exista motive care sa ridice suspiciuni privind corectitudinea valorilor raportate/transmise.Tinem sa precizam ca echipamentul este automat, în parametri optimi de funcţionare, este calibrat, lucru care este demonstrat şi
de valorile controlului intern efectuat în perioada respectiva.

3. Clinica Sante are implementat un protocol in ceea ce priveste rezultatele pozitive pentru testele de boli infectioase, pentru a veni cat mai mult in sprijinul stabilirii unui diagnostic:
• confirmarea rezultatului printr-o alta metoda(superioara primei)-gratuit(cele doua metode se regasesc pe buletinul de analize: 1821455/2021

4.Recomandarea noastra asociata rezultatului pe buletinul de analiza emis a fost “in functie de contextul clinic monitorizarea in dinamica a Ag HBs impreuna cu ceilalti markeri pentru virusul hepatitei B si suplimentar cuantificarea ADN-ului viral pentru hepatita B”, dumneavoastra algand un alt laborator pentru evidentierea dinamicii dar metodele de lucru sunt diferite de cele utilizate in cadrul laboratorului Clinica Sante.
• Intrucat fiecare laborator are in dotare aparatura distincta, toate aparatele au o marja cunoscuta de incertitudine, mai ales in cazul analizelor cantitative, context in care NU pot face obiectul compararii rezultatele analizelor provenite din laboratoare diferite.
Diferentele de aparatura, dar şi momentul prelevarii probelor pot genera interpretari eronate. La analizarea probelor intervin si variatiile biologice(posibilele interferente).
Intrucat rezultatul obtinut este putin peste limita superioara a intervalului de referinta s-ar putea asocia cu o reactie fals-pozitiva.
Reactii fals-pozitive au fost asociate cu cresteri ale globulinelor sau prezenta deglobuline anormale, anticorpi antinucleari, reactanti de faza acuta in concentratii crescute, aglutinine la rece, anticorpi anti-Mycoplasma. Incidenta acestor rezultate in populatia generala este de pana la 2%-4.%.
De asemenea anumite tratamente medicamentoase pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente
Atunci cand este pozitiv,(AgHBs) se impune determinarea celorlalti markeri complementari ai HBV, in special a anticorpilor anti-HBc totali si a celor anti-HBc de tip IgM, in aceeasi proba de sange, precum si confirmarea pozitivitatii sale ulterioare, intr-o noua proba sanguina.
Un diagnostic de certitudine de Hepatita de tip B se pune in urma efectuarii tuturor markerilor complementari in dinamica si nu doar pe pozitivitatea AgHbs.
Recomandam o repetare a parametrului Ag HBs in cadrul Clinicii Sante fara a implica costuri suplimentare din partea dumneavoastra.
Astfel, pe baza inregistrarilor puse la dispozitie de catre laborator, rezulta ca s-a asigurat calitatea rezultatelor analizelor mamei dumneavoastra. Laboratorul Santé Bucuresti respecta prevederile legale in vigoare, precum si propriile proceduri.

Cu alte cuvinte, Sante imi spune ca toate procedurile au fost respectate, rezultatele au fost in regula dar …. sunt 2%-4% sanse ca analizele sa fie fals pozitive fara ca tu sa primesti aceasta informatie inainte sau dupa efectuarea analizelor.

Apoi daca eu demonstrez ca analizele sunt fals pozitie nu ar fi corect sa-mi primesc contravaloarea acestora inapoi?

O alt tertip folosit este ca diagnosticul il pune doar mediul in baza unor analize amanuntite (complet adevarat) insa daca eu maine ies la infectat cu HIV conform unor analize efectuate la SANTE oare pot sa spun ca nu sunt cat timp nu am analize amanuntite si diagonstic de la medic.

Ce m-a frapat mai mult este ca in tot mailul nu este nici macar o parere de rau, o prezentare de scuze, nimic.

Totul este facut corect de ei si imi lasa impresia ca i-am deranjat cu mailul meu.

Desi am solicitat doar contravaloarea acelor analize care este una modica 100 euro, intreaga contravaloare a sumei cheltuite este de peste 1000 euro. Pentru intreaga suma avand documente justificative.

Asadar mi-as dori sa stiu care ar fi cea mai buna varianta de a recupera aceasta suma.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:25, 8 Noiembrie 2021
Cred ca ar trebui sa aveti in vedere recomandarea, citez: "... Recomandam o repetare a parametrului Ag HBs in cadrul Clinicii Sante fara a implica costuri suplimentare din partea dumneavoastra...."
In functie de rezultat sa incercati o intelegere amiabila.
Puteti sesiza Colegiul medicilor din judet si/ sau sa deschideti o actiune in instanta inpotriva clinicii. Nu am de unde sa stiu care va fi rezultatul final.
Daca ajungeti in instanta si castigati procesul puteti cere daune materiale (recuperare cheltuieli dovedite cu documente) si/ sau daune morale (pentru disconfortul creat) de la clinica.
Buna ziua, POPA GHEORGHE. Multumesc mult pentru raspuns. Nu vad sensul repetarii analizelor a 4 oara.
Nu vad cu ce schimba situatia mea, sau cu ce anume ma poate ajuta un rezultat negativ.
Setul 2 de analize a fost foarte amanuntit. Inclusiv de ADN viral hepatita B (cantitativ). In plus nu exista marker care poate determina infectia respectiva si pe care sa nu il fi cerut la analiza de laborator.
In total cca 6 pagini. Pe care le-am repetat.
In plus este extrem de neplacut sa ajungi acasa si sa-i cumunici partenerei ca ai heptatia B (boala cu transmitere sexuala) si de fapt sa nu ai.
Discutiile, consumul emotional este enorm mai ales ca rezultatele amanuntie vin cel mai devreme la 3 saptamani.
Asa cum am scris mai sus raspunsul lor, mie personal mi se pare strigator la cer .... Daca ai o marja de eroare, chiar si de 0,01% ar fi grozav sa anunti clientul/victima in cazul acesta.
Pe de alta parte, accept si inteleg ca pot sa apara si erori tocmai din acest motiv nu am solicitat plata tuturor analizelor, ci doar buletinul lor gresit, cel care s-a incadrat in marja de eroare. Dar se pare ca nu sunt de acord cu acest lucru.
M-ar ajuta foarte mult o recomandare de avocat/persoana care m-ar putea ajuta cu deschiderea unui actiuni in instanta. Multumesc mult inca odata.
Va puteti adresa Baroului de avocati din orasul dvs. sau puteti da clik pe butonul "consultanti" din banda rosie, de sus si va alegeti persoana dorita care daca este disponibila va poate reprezenta contracost,
Regulementul forumului interzice sa facem recomandari nominale de consultanti.
Chiar si din curiozitate personala ca sa vedeti rezultatele, ar merita sa refaceti gratuit analizele la clinica. Le puteti apoi compara cu celelalte.
In instanta, clinica ar putea invoca faptul ca vi s-a oferit refacerea analizelor in mod gratuit si nu ati dorit sa o faceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citomegalovirus contactat la locul de munca Anca Corches Anca Corches Buna ziua. Lucrez intr-o scoala specială, cu copii cu dizabilitati multiple. În urma unor analize medicale am descoperit ca am o infecție veche (IgG) cu ... (vezi toată discuția)
Asistenta medicala infectata cu virus hepatic c ma_ria ma_ria Buna ziua, o as medicala a suferit un accident de munca prin intepare cu ac de la un pacient purtator de hepatita C. A facut boala, faza acuta, spitalizata, in ... (vezi toată discuția)
Pot munci,conform legii,pacientii cu schizofrenie? Mirela E Mirela E Buna ziua.Am si eu o intrebare:o persoana cu schizofrenie,poate lucra ca asistent medical,din punct de vedere legal,? (vezi toată discuția)