Bună ziua, m-am întors din creștere copil la locul actual de munca pentru a putea beneficia de stimulentul de inserție pana la 3 ani,între timp m-am mutat de la locul respectiv de munca la un alt loc fără a avea întrerupere ptr a putea beneficia în continuare de stimulent.La locul actual de munca mi s-a făcut un contract de munca pe perioada determinata de 1 an zile și cu 90 zile de perioada de proba,luna aceasta pe 18 trebuia sa fac cele 3 luni iar angajatorul ma anunțat dintr o data ca numai ma poate ține fără sa îmi motiveze cu absolut nimic mi a spus ca îmi poate înceta doar prin simpla notificare confirm art 31/3, este corect fără cele 20 zile lucrătoare de preaviz?asa aveam si eu timp sa îmi pot găsi în alta parte pentru a nu pierde acest stimulent,pot face ceva în instanta? Pentru ca eu am cautat acel articol și spune clar ca la contract pe perioada determinata respectiv 1 an se pune doar 30 zile de perioada de proba iar 90 pe perioada nedeterminata,ma puteți lamuri și pe mine va rog mult de tot,pentru ca sunt pe cale sa îmi pierd și stimulentul de inserție deși angajatorul stia asta de la bun inceput și am specificat ca accept sa vin doar pe perioada îndelungată,pot beneficia de șomaj tehnic daca iau stimulent?pentru a nu il pierde, multumesc mult și aștept un răspuns de la dvs.
Art. 85 din Codul muncii
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăși:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 și 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni; d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaților încadrați în funcții de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Ii puteti spune ca perioada de proba din acel contract de munca este ilegala, conform art. de mai sus si ca va rezervati dreptul de a va adresa instantei daca incearca sa va concedieze conform art. 31.3 pentru ca nu se poate aplica aici.
intre timp cautati altceva de munca, chiar daca nu este in domeniu, macar pentru o perioada, sa nu pierdeti acel stimulent.