Buna ziua.
Eu si cu mama mea suntem asociați la firma. Mama are 60% din capitalul social iar eu 40 %. Capitalul social (asa cum apare scris, de exemplu, pe orice factura emisa de firma noastra) este de 910000 lei.
Am convenit cu mama mea sa imi vanda 30% din firma in schimbul pretului de 500000 Euro. Doresc sa stiu cum trebuie sa procedam legal si daca mama trebuie sa plateasca vreun impozit pentru banii castigati.
Vreau sa mentionez ca initial mama detinea 100%, si mi-a cedat mie gratuit cei 40% pe care ii am acum. (acum cativa ani).
De principiu se intocmeste un contract de cesiune parti sociale cu datele mentionate.
Daca partile sociale se vand la o valoare superioara valorii nominale, se obtine un castig din aceasta tranzactie.
Mama dvs va depune declaratia unica in care va declara castigul dintr-o astfel de tranzactie si va datora impozit 10% si CASS 10% daca acel castig este mai mare decat 12 salarii minime (27600 lei)
Castigul net anual din transferul titlurilor de valoare obtinut de asociatul persoana fizica romana se stabileste ca diferenta intre valoarea realizata din cesionare (mai mare) si valoarea fiscala a titlurilor care include si costurile aferente tranzactiei respective, dovedite cu documente justificative (art. 94, alin. 4 CF).
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.