avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare castig din vanzare parti sociale.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare castig din vanzare parti sociale.

Buna ziua.
Eu si cu mama mea suntem asociați la firma. Mama are 60% din capitalul social iar eu 40 %. Capitalul social (asa cum apare scris, de exemplu, pe orice factura emisa de firma noastra) este de 910000 lei.

Am convenit cu mama mea sa imi vanda 30% din firma in schimbul pretului de 500000 Euro. Doresc sa stiu cum trebuie sa procedam legal si daca mama trebuie sa plateasca vreun impozit pentru banii castigati.
Vreau sa mentionez ca initial mama detinea 100%, si mi-a cedat mie gratuit cei 40% pe care ii am acum. (acum cativa ani).
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 17:06, 5 Noiembrie 2021
Buna ziua,

De principiu se intocmeste un contract de cesiune parti sociale cu datele mentionate.

Daca partile sociale se vand la o valoare superioara valorii nominale, se obtine un castig din aceasta tranzactie.
Mama dvs va depune declaratia unica in care va declara castigul dintr-o astfel de tranzactie si va datora impozit 10% si CASS 10% daca acel castig este mai mare decat 12 salarii minime (27600 lei)

Castigul net anual din transferul titlurilor de valoare obtinut de asociatul persoana fizica romana se stabileste ca diferenta intre valoarea realizata din cesionare (mai mare) si valoarea fiscala a titlurilor care include si costurile aferente tranzactiei respective, dovedite cu documente justificative (art. 94, alin. 4 CF).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare parti sociale sustreanu sustreanu O societate detine in proprietate un imobil. Asociatul unic doreste sa cesioneze partile sociale (de fapt vrea sa vanda imobilul dar nu poate pentru ca nu are ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Impozit cesiune parti sociale Ligia G Ligia G Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in ... (vezi toată discuția)