avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Pot realiza un material video-audio într-o instutie ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Pot realiza un material video-audio într-o instutie de învățământ?

Vin cu o întrebare ceva mai complicata
Sunt pasionat de jurnalism, și chesti de genul la momentul actual dețin un site prin care încerc sa schimb oarecum sistemul educational Romanesc
Am stat și m am gândit ceva timp la cum ar fi sa merg prin scoli și sa filmez cum sau pregătit școlile pentru valul 4 de covid și ce masuri au luat pentru a împiedică răspândirea automat în material nu vor apărea copi sau fetele lor deoarece știu ca încalcă GDPR și oricum dacă as pune aceasta idee în aplicare vreodată ar trebui sa dau mail sau sa sun la școală respectiva sa ii întreb dacă ma lasă să îmi fac materialul
Si logic cu acordul persoanelor ce vor apărea în videoclip director/directoare dacă vor vorbi sau etc

Si acuma vine întrebarea complicata
Ce documente trebuie sa fac cu conducerea școlilor pentru nu a exista vreo problema după luând în considerare ca încă sunt minor și dacă pot practica aceasta activitate dacă încă îs minor.

Ideea rămâne oricum suspendata momentan, întreb doar ca idee sa vad ce ar trebui făcut și care sunt demersele.
Statutul elevului prevede o serie de drepturi menite să îi confere acestuia protecție sporită:

elevii beneficiază de toate drepturile pe care le au în calitatea de elevi și cetățeni;
elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii;
elevii au dreptul la protecția datelor personale, cu excepția situațiilor prevăzute de lege;
elevii au dreptul să își desfășoare activitatea în spații care respectă normele de igienă școlară, de protecție a muncii, de protecție civilă și de pază contra incendiilor în unitatea de învățământ (a se vedea Statutul în integralitate pe platforma online edu.ro).


Pentru ca datele cu caracter personal ale elevilor să poată fi prelucrate de către școli, acestea din urmă trebuie să aibă un temei legal.

Dacă se utilizează consiumțământul sau consimțământul împreună cu alte temeiuri legale, acordurile trebuie să cuprindă două câmpuri speciale, unul destinat părinților elevului, iar celălalt destinat persoanelor majore.

Pentru a respecta GDPR, acordul trebuie să fie însoțit de o notă de informare care să explice elevului modalitatea în care școala îi prelucrează datele cu caracter personal.

Distinct, aveti nevoie de acordul directorului unitatii scolare, cat de acordul persoanelor pe care le veti filma, in vederea realizarii interviului.
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scandal privind ordinul statutul elevului Bububeti Bububeti Buna ziua. La mine la scoala s.a chiulit in jur de vro 50 de elevi. Din statutul elevului reiese ca avem dreptul de a parasi liceul fiind majori. Dar brusc ne ... (vezi toată discuția)
Sex cu elevii Anca_99 Anca_99 Unde se poate face plangere, daca ai aflat ca un profesor face sex cu elevii? Emailul de la edu.ro nu functioneaza, stie cineva un mail? Ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Am incalcat vreo regula daca am postat o inregistrare intr-o scoala unde se interzice filmarea? nu am specificat unde care scoala. ContSters230095 ContSters230095 Bine v-am gasit, am o oarecare nelamurire si doresc cateva pareri, daca sunteti dispusi, desigur. Daca postezi un anumit videoclip pe un SITE PUBLIC, dintr-o ... (vezi toată discuția)