avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme proces vicii ascunse auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme proces vicii ascunse auto


Bună ziua,

Apelez din nou la această comunitate din cauza faptului că mă aflu într-o situație neplăcută în legătură cu procesul în care mă aflu.

Cu ceva timp în urmă am decis să dau în judecată persoana de la care am cumpărat un autoturism pe motivul viciilor ascunse. Autoturismul fusese daună totală în Cehia, cumpărată și reparată în România necorespunzător. La cumpărare a fost verificată de către reprezentanța mărcii respective și primind un răspuns pozitiv cum că se află în starea conform spuselor vânzătorului, am decis să o cumpăr. Neștiind că sunt anumite informații de care nu toată lumea beneficiază + niște cunoștințe pe care le avea dânsul acolo, m-am ales cu mașina daună totală și reparată. :)

Treaba stă în felul următor, am câștigat primul proces în urma expertizei făcute, s-a dovedit și confirmat că autoturismul a fost daună totală, a ieșit la iveală și kilometrajul modificat și am obținut anularea contractului de vânzare-cumpărare, inclusiv restituirea sumelor de bani cheltuiți pe judecată.

Între timp persoana respectivă a făcut recurs și avocatul persoanei a înaintat o cerere instanței dacă e posibil calcularea daunei totale în România la prețul reprezentantelor din România. Instanța a admis această cerere și sunt pe cale de a pierde procesul din cauza faptului că nu iese la socoteală suma de aproximativ 5000 de lei.
Au fost depuse obiecțiuni de către avocata mea în legătură cu manopera practicată în perioada respectivă, iar expertul care a făcut expertiza a depus 3 comunicări de la 3 reprezentanțe VW românești diferite. Prețurile orei de manoperă au fost de 120 de lei, 160 lei, respectiv 165 de lei în iunie 2017. Problema e că eu nu am găsit astfel de prețuri și se pare că o persoană fizică, fără cunoștințe, beneficiază de cu totul alte prețuri mult mai mari în reprezentantele din România. Să nu mai zic când repari mașina pe asigurarea auto, prețul explodează pur și simplu. Având în vedere că respectivele reprezentanțe care s-au gândit să promoveze sinceritatea doar în fața instanței, mă vor face pe mine să pierd procesul.

Autoturismul a fost daună totală în Cehia pe la jumătatea anului 2017 și eu am cumpărat-o prin 2019 din România.

Mă puteți ajuta cu vreun sfat? Chiar nu știu ce să mai fac și nu mi se pare corect că instanța a admis calcularea daunei totale în România din moment ce ei au toate informațiile în fața și confirmate cum că auto a fost daună totală, reparată în România nu se știe unde și cu kilometrajul dat înapoi.
Cel mai recent răspuns: alecsitu , utilizator 13:50, 11 Decembrie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
a înaintat o cerere instanței dacă e posibil calcularea daunei totale în România la prețul reprezentantelor din România.

in ce scop ?ce relevanta are cat a cheltuit sa repare masina ?
Autoturismul mi-a fost vândut la un kilometraj destul de mic, practic aproape nouă și după spusele vânzătorului "fără accidente". Am descoperit pe parcurs că a fost daună totală din cauza unor probleme și kilometraj modificat aflat la expertiză. În momentul de față trebuie să dovedesc că a fost daună totală conform prețului din România, nu cel din Cehia. Adică s-a dovedit că a fost daună totală la momentul când a fost accidentată în Cehia, dar în România din cauza faptului că lipsesc 5000 de lei la prețul reparației, nu este daună totală. Nu iese din cauza manoperei, prețul fiind mai mic decât cel din Cehia.

Vânzătorul, având dezmembrări auto, a cumpărat mașina de la un parc auto din Cehia ce comercializează auto accidentate. A fost reparată și pusă în vânzare în România.

gi-jane2 a scris:

a înaintat o cerere instanței dacă e posibil calcularea daunei totale în România la prețul reprezentantelor din România.

in ce scop ?ce relevanta are cat a cheltuit sa repare masina ?


~ Conținut șters la cerere ~
Vă mulțumesc foarte mult pentru interesul acordat.

Din păcate nu am cum să intru în posesia actelor cehești.

Exact pe ce ați spus și dumneavoastră ne bazăm și noi, doar că instanța a hotărât, la cererea vânzătorului, să demonstrăm prin prețurile din România dacă este sau nu daună totală.

Avocata mi-a recomandat să fac contraexpertiză, doar că eu am refuzat datorită faptului că într-un final tot la prețul manoperei rămân blocat și am decis să merg în continuare pe vicii ascunse. Problema e că nu ne este favorabil răspunsul expertului din cauza că lipsesc acești 5000 de lei pentru a putea evalua mașina ca daună totală și în România.


Voinea Liviu a scris:

Nu trebuia sa demonstrati dvs dauna totala,cu atat mai putin valoarea de unde se declara dauna totala.
Pentru ca in Ro aceasta valoare,care de fapt este valoarea de piata -conform L132/2017,poate fi diferita fata de valoarea de piata conform legilor din Cehia.
Masina a fost accidentata grav si acest lucru v-a fost ascuns,inclusiv de catre cei de la reprezentata-- suntem in situatia unui dol si aveti dreptul si la daune interese.
Accident ascuns (chiar daca nu ar fi stiut de el vanzatorul) plus km modificati,sunt ambele vicii ascunse care nu putea fi descoperite, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent.

Sunt aproape sigur ca in actele cehesti de vanzare cumparare figura ca ''epava'' .

Alte discuții în legătură

Sunt fericitul câștigător al unei țepe de 17.000 de euro după achiziționarea unui autoturism în vara trecută. mă puteți ajuta cu niște sfaturi? alecsitu alecsitu Buna ziua, Dupa cum spune si titlu sunt fericitul castigator a unei tepe de 17.000 de euro dupa achizitionarea unui autoturism in vara trecuta a anului ... (vezi toată discuția)
Teapa cu o masina de 16000 euro excelenta32 excelenta32 buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat : am cumparat o masina in valoare de 16000 euro de la o persoana fizica dintr-un oras mai indepartat fata de cel in ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca ai cumparat un autoturism neconform?! vio_libra vio_libra Buna ziua, Cum se poate apara o persoana juridica care a achizitionat de curand (prin finanatare leasing) un autoturism NOU care a fost livrat cu vicii ... (vezi toată discuția)