avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce inseamna \"Apel perimat. Cu Recurs\" ? ce ...
Discuție deschisă în Executare silită

Ce inseamna "Apel perimat. Cu Recurs" ? ce consecinte are vis-a-vis de hotararea primei instante?

Buna ziua , este vorba despre o contestatie la executare pe care am initiat-o si in prima instanta am castigat Încheiere din 20.12.2018: "Admite cererea în parte.Anulează executarea silită si actele de executare silită întocmite în dosarul de executare silită nr.... Dispune întoarcerea executării silite efectuate în baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit nr..., prin restabilirea situaţiei anterioare executării, în sensul restituirii către contestatoare a sumelor executate nelegal în cadrul dosarului de executare nr.... Dispune restituirea taxei de timbru în cuantum de 358,5515 lei, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Executorie în ceea ce prive?te dispozi?iile privind executarea silită."
la inceputul demersului eu am contestat dosarul BEJ inaintat de catre un recuperator - ULTIMO PORTFOLIO INVESTLUXEMBOURG).
Pe parcursul procesului, instanta a solicitat pt lamuriri si fostul creditor, care cesionase creanta-PROVIDENT. Iar la incheiere, judecatoria i-a numit pe ambii "Intimat". Motiv pt care Provident a cerut APEL- " ca el nu este intimat si ca doar a vandut creanta catre Ultimo Portfolio...".
Apelul s-a desfasurat foarte prost , in sensul ca eu nu am stiut ca trebuie sa re)solicit judecata in lipsa ...nici ei nu au solicitat ...Asa ca s-a suspendat cauza si ...a stat foarte mult asa .
intr-un final s-a repus pe rol , am raspuns cum se cuvine si ultima solutie in urma apelului este cea din 04.10.2021 => " Tip solutie: Constată perimat apelul.Cu recurs"
ce doaresc eu sa va intreb este :
1. ce inseamna aceasta solutie ? daca nu se face recurs... nu stiu in cat timp trebuie), asta inseamna ca ramane valabila hotarerea primei instantei si pot solicita returnarea banilor propriti ? intre timp, vad ca la tribunal s-a schimbat/corectat si calitatea partilor : eu sunt contestatorul/ Ultimo portfolio este "intimat parat" iar provident este "apleant parat" ) => eu cred ca este corect asta si asa trebuia sa fie inca de la judecatorie.
2. Faptul ca judecatoria a facut acea greseala privind calitatea partilor , poate afecta cu ceva hotararea initiala de a anula executarea si restabili situatia anterioara ?
3. pentru cat a durat acest demers , eu as putea deschide o alta actiune pt daune morale)?
pe scurt :
-am inregistrat contestatia pe 08.05.2017.
-Incheiere favorabila prima instanta 20.12.2018.
-Ultima solutie dupa apel - Constată perimat apelul- 04.10.2021.
Sunt 4ani si 5luni ani si inca nu am reusit sa restabilesc situatia - adica sa-mi fie returnati banii. Precizez ca suma de restituit nu este f mare - aprox 6.000lei cu tot cu taxele de timbru , insa pt ca a durat atat as dori sa deschid o actiune contra statului si/sau a celor intimati daca dvs considerati ca exista vreo sansa. Pt actiunea asta o sa am nevoie de reprezentare). Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2021
drragosd, utilizator
Cel mai recent răspuns: drragosd , utilizator 14:24, 19 Noiembrie 2021
1. Inseamna ca apelul s-a perimat, au trecut 6 luni in care partea care a initiat apelul nu a raspuns la solicitarile instantei (prima ar fi achitarea timbrului judiciar de apel, care in caz de neachitare duce la necontinuarea apelului). Deci da, asa e normal, hotararea primei instante sa ramana valabila.
2. Nu, hotararea e pentru cauza dosarului, numirea partilor in dosar nu le schimba si statutul.
3. Pentru daune morale aveti nevoie de altfel de probe si dovezi, care sa ateste faptul ca ati suferit daune morale.

Mai vad o problema aici: 4 ani si 5 luni, sa nu cumva sa invoce intimata prescriptia datoriei, pentru ca nu ati facut nimic pentru a o recupera. Cu toate astea, e hotarare judecatoreasca si partile care au pierdut procesul trebuiau sa se supuna. Nu-s sigur de aspectul asta, cel mai bine e sa vorbiti cu un avocat.
Buna ziua,
Perimarea cererii( a apelului) era pt ca stat in nelucrare , daca procesul a fost suspendat pt neindeplinirea obligatiilor de catre apelant.
Ca si parti in procesul civil in fond dumneavoastra erati contestator si recuperatorii -intimati. In apel-e apelant si intimat( dumneavoastra).
In legatura cu recuperarea cheltuielilor si spre exemplu intoarcerea executarii silite e necesar sa faceti demersuri separate.
Unde a avut loc judecata?
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua
si multumesc pt raspuns.
Judecata a avut loc la Jud Tg-Carbunesti, respectiv Tribunalul Gorj(apelul).
demersuri separate pentru intoarcerea executarii silite si recuperare cheltuieli....acestea au fost hotarate in prima instanta , la Judecatorie. ce alte demersuri sa fac ? va referiti la cererea de restituire catre recuperator,nu?
pentru asta am asteptat sa se termine Apelul....d'asta va intrebam daca aceasta solutie la apel "Constată perimat apelul.Cu recurs" inseamna ca apelul s-a finalizat si ramane valabila prima hotarare?

recurs ...am citit ca se poate face in 5 zile de la pronuntare.....ceeea ce nu s-a intamplat .
Niciun alt demers, ramane valabila prima hotarare.
Raspunsul de la "Cabinet Av. Ioana Lãncrãnjan (Bâlc)-CLUj" nu era unul menit sa va ofere informatii in plus, vad ca a raspuns mai multor intrebari incercand sa caute clienti.
:) multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedumerire contestatie executare silita thomas2003 thomas2003 Buna ziua! Se da urmatoarea situatie: se primeste instiintare de la bej pt infiintarea popririi. Este specificat ca fiind creditor ULTIMO Portfolio ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc-executare silita Baciuc Claudiu Baciuc Claudiu In decembrie 2011 am imprumutat de la Provident 700 RON, am tot achitat cca. 300-350, in 2012 nu am mai putut plati fiindca suma nu mai scadea. Am fost ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna afisare sediul instantei ??? alexioana20 alexioana20 Buna ziua, In luna noimebrie 2016 am primit o infiintare poprire la angajator pt un contract de credit Provident din 25.02.2012. Am facut o contestatie la ... (vezi toată discuția)