avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Închiderea exercițiului financiar 2021. Aspecte contabile importante Lector: Cristian Rapcencu. Marți, 8 Februarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxa de clădiri/teren neimpusa de autorități apoi ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxa de clădiri/teren neimpusa de autorități apoi impusa după 5 ani

Buna ziua.

Am închiriat de la primărie din anul 2017 un garaj într-o parcare comuna unde se plătește o chirie anuala pe locul de parcare.
Acum câteva zile m-am pomenit cu somație sa declar si sa plătesc impozit pe teren/clădiri pe ultimii 5 ani.
In toți acești ani nu mi s-a comunicat faptul ca trebuie sa plătesc deși an de an am cerut certificat de atestare fiscala.
Mai mult decât atât nici nu s-a făcut o impunere din oficiu.
Ne pune acum sa declaram si sa plătim pe ultimii 5 ani cu majorările si penalitățile de rigoare aceste sume ca urmare a unui control al curții de conturi.
Având in vedere ca in contactul de închiriere nu se specifica suprafață ocupata s-a împărțit total suprafață clădire la numărul de locuri ocupate si deși eu am închiriat in mod real 8,6 MP mi se impune 36 MP.
Practic plătesc impozit la locul de parcare ca la o garsoniera.
OK, scrie in lege (art. 455 alin 2 si 463 alin. 2 din legea 227/2015) dar ce vina am eu ca funcționarii care trebuiau sa debiteze sumele anual (contractele fiind emise de către aceeași) nu au debitat sumele din oficiu sau măcar sa ne înștiințeze ca ar trebui făcută si aceasta formalitate la timpul sau (cum iți baga la impozit auto mașină când o înmatriculezi).
Mie unul nu îmi convine sa plătesc majorări si penalități pentru ca nu s-au făcut impunerile din oficiu la momentul necesar.
Practic cu majorări si penalități la aceste sume (pentru 8,6 MP) eu plătesc mai mult decât am plătit in toți acești ani la un apartament de 82 MP.
Ce pot face sa scap de aceste sume eu practic fiind de buna credință?
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 19:02, 23 Noiembrie 2021
Având in vedere ca in contractul de închiriere nu este trecuta vreo suprafața deci pe cale de consecință nu aveam ce sa declar.
Acum după ce am declarat in baza ce suprafețe au trecut cei de la primărie in declarații ca suprafețe mi s-a stabilit 1950 de lei impozit pe locul de parcare.
Aberant.
Cat impozitul la apartament pe 10 ani.
Adică plătesc primăriei impozit pe clădirea ei cat plătesc la o suprafață de 10 ori mai mare care o am in proprietate timp de 10 ani.
Mai mult de atât, eu am un certificat fiscal de acum doua săptămâni in care scrie ca am zero datorii.
Acum, la câteva zile, îmi comunica faptul ca am rămășită si majorări de 25% din suma.
Ce vina am eu ca nu mi s-a trecut in contract ce trebuia si ca funcționarii primăriei nu au făcut impuneri din oficiu sau măcar sa ne comunice faptul ca trebuia sa declaram la timpul potrivit. An de an am platit tot, la zi. Fara sa ne trage cineva de maneca de faptul ca ar trebuie ceva declarat sau platit in plus.
Sa isi asume vina functionarii care trebuiasu sa faca acest lucru si sa platesca ei, nu eu majorari la sume care nu stiam de ele.
Apoi eu ocup 8,6 MP si nu inteleg ce ce mi se impun 36 MP ca impozit pe cladire.
Ma poate lumina cineva in aceasta situatie ce am de facut?

~ final discuție ~