avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale transcrierea proprietatii si impozite aferente
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

transcrierea proprietatii si impozite aferente

Dupa decesul tatalui meu, in urma cu 28 de ani s-a dezbatut mostenirea (teren aproximativ 1600 m², casa parinteasca si o mica constructie separata plus grajd). Deoarece în prealabil am avut înca doua decese la timp scurt (bunicii) si nu se dezbatuse mostenirea la timpul respectiv, dupa moartea lui tata s-a procedat la iesire din indiviziune, bunul impartindu-se în doua loturi , de 845 m² respectiv 593 m² Totul era în ordine, numai ca mama nu facuse transcrierea si la impozite, deci impozitul s-a platit pe întregul bun, deci pe 1600 m² ca si înainte. La decesul tatalui am fost minora, si la urma urmei mama era "capul familiei". De fapt si certificatul de mostenitor dupa tata l-am primit doar anul trecut prin februarie, deoarece avocatul familiei care se ocupase de toate formalitatile a decedat la câtea zile dupa pronuntarea de iesire din indiviziune. La Cartea Funciara s-a facut schimbarea, dar numai din oficiu. În urma cu aproximativ 1 an a decedat si mama. Pentru dezbaterea succesorala am scos certificat de neurmarire fiscala, certificat ce am si primit, deoarece nu figura nici o datorie sau restanta fata de directia fiscala Eu îi trimiteam banii mamei pentru impozitul total, bani pe care mama îi platea mereu înainte de mijloc de martie. În noiembrie anul trecut m-am prezentat la Directia Fiscala din Brasov sa se modifice si acolo starea de drept, deci doua loturi, unul fiind al meu celalalt al fratelui meu. Acum în februarie am primit raspunsul: lotul mamei si al fratelui are un plus de impozit de peste 1200 lei, iar lotul meu un minus de 3600 lei. Se considera probabil, ca mama "benevol" platea mai mult, iar eu nu am platit niciodata, desi în fiecare an s-a platit pe toata suprafata (total pe an pe 1600 m² aprox. 630 lei). Decizia de impunere pe acest an este de 325, respectiv 407 lei, deci o diferenta de aproximativ 100 lei. Întrebarea mea este: e corect impunerea cum o considera Directia fiscala, sau ar trebui sa platesc retroactiv numai diferenta care reiese dupa separare. Mi s-a spus ceva, dar nu concret despre "echialare de conturi" dar oricum mai ramâne o diferenta de aprox. 2400 -3000 de lei. Nu mi se pare normal, ca sa nu se ia în considerare darile platite si sa se perceapa majorare la ce a fost deja platit. Sau e normal asa? M-as bucura de un sfat, sau o lamurire. Sau de un contact de consultatie!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
tundewoeller, utilizator
Cel mai recent răspuns: ilie.gheorghe66 , utilizator 20:59, 24 Februarie 2009
Conform art. 259 din Legea nr. 571/2003 - codul fiscal, orice persoană care dobândeşte teren are obligaţia de a depune o declaraţie privind achiziţia terenului la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmează după data achiziţiei. De asemenea, orice persoană care modifică folosinţa terenului are obligaţia de a depune o declaraţie privind modificarea folosinţei acestuia la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmează după data modificării folosinţei.
Prin urmare, dupa dezbaterea succesiunii, mostenitorii inscrisi in certificatul de mostenitor aveau obligatia depunerii la directia fiscala a unor noi declaratii de impunere, respectiv fiecare proprietar urma sa-si declare la primarie suprafata sa pe care a primit-o in proprietate.
Conform celor spuse de dvs. lotul de 1600 mp s-a impartit in doua loturi : 845 mp si 593 mp ( desi suma lor face doar 1438 mp ). Dupa aceasta dezmembrare, fiecare proprietar trebuia sa-si declare la primarie suprafata detinuta.
Cum mama dvs. sau cei care erau proprietarii de drept nu a facut aceste demersuri, la primarie a ramas declarata o singura parcela si anume cea de 1600 mp, pentru care s-a si platit de fapt impozitele aferente.
Dupa ce dvs. ati mers la primarie si ati solicitat impunerea conform actului notarial, impozitul a fost recalculat si au rezultat sumele de care vorbiti : la lotul mamei si fratelui apare o suma de 1200 lei platita in plus ( suprasolvire), iar la dvs. apare ca nu ati platit nimic . Conform OG 92/2003- codul de procedura fiscala, un impozit poate fi calculat retroactiv pe 5 ani. Asa s-a intamplat in cazul lotului dvs. Suma de 3600 lei este calculata pe 5 ani si include majorarile si penalitatile aferente. Dupa parerea mea, in situatia prezentata, singura varianta este aceea ca sunteti buna de plata.Echivalarea de conturi de care vorbiti se poate face, insa numai in cadrul aceluiasi rol, adica numai in cazul impozitelor care apartin aceleiasi persoane, situatie in care nu va regasiti. Suma de 3.600 lei debitata pe numele dvs. trebuie platita. In schimb fratele dvs. nu mai trebuie sa platesca impozitul aferent pentru lotul sau atatia ani cat suma de 1.200 lei poate acoperi. Dansul nu va mai plati aproape 4 ani, asta daca impozitul sau este de 325 lei/an. O alta varianta ar fi si aceea ca in situatia in care dvs. ati dat practic toti banii pentru plata impozitului, atunci fratele sa va restituie suma de 1.200 lei cat este platita in plus la pozitia dansului .
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, detin un teren intravilan construibil suprafata totala ... Birjaru255 Birjaru255 Buna ziua, Detin un teren intravilan construibil suprafata totala 1600 mp. Dezmembrat in luna noiembrie 2021. In 2 loturi 800mp. lotul nr 1 l-am vandut deja ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Testament - bună seara! am o întrebare va rog, despre un testament. În ... mamarina mamarina Bună seara! Am o întrebare va rog, despre un testament. În testament spune asa : ----- Se va împărți 1/2 în părți egale, atât imobilul cât și ... (vezi toată discuția)