Dupa decesul tatalui meu, in urma cu 28 de ani s-a dezbatut mostenirea (teren aproximativ 1600 m², casa parinteasca si o mica constructie separata plus grajd). Deoarece în prealabil am avut înca doua decese la timp scurt (bunicii) si nu se dezbatuse mostenirea la timpul respectiv, dupa moartea lui tata s-a procedat la iesire din indiviziune, bunul impartindu-se în doua loturi , de 845 m² respectiv 593 m² Totul era în ordine, numai ca mama nu facuse transcrierea si la impozite, deci impozitul s-a platit pe întregul bun, deci pe 1600 m² ca si înainte. La decesul tatalui am fost minora, si la urma urmei mama era "capul familiei". De fapt si certificatul de mostenitor dupa tata l-am primit doar anul trecut prin februarie, deoarece avocatul familiei care se ocupase de toate formalitatile a decedat la câtea zile dupa pronuntarea de iesire din indiviziune. La Cartea Funciara s-a facut schimbarea, dar numai din oficiu. În urma cu aproximativ 1 an a decedat si mama. Pentru dezbaterea succesorala am scos certificat de neurmarire fiscala, certificat ce am si primit, deoarece nu figura nici o datorie sau restanta fata de directia fiscala Eu îi trimiteam banii mamei pentru impozitul total, bani pe care mama îi platea mereu înainte de mijloc de martie. În noiembrie anul trecut m-am prezentat la Directia Fiscala din Brasov sa se modifice si acolo starea de drept, deci doua loturi, unul fiind al meu celalalt al fratelui meu. Acum în februarie am primit raspunsul: lotul mamei si al fratelui are un plus de impozit de peste 1200 lei, iar lotul meu un minus de 3600 lei. Se considera probabil, ca mama "benevol" platea mai mult, iar eu nu am platit niciodata, desi în fiecare an s-a platit pe toata suprafata (total pe an pe 1600 m² aprox. 630 lei). Decizia de impunere pe acest an este de 325, respectiv 407 lei, deci o diferenta de aproximativ 100 lei. Întrebarea mea este: e corect impunerea cum o considera Directia fiscala, sau ar trebui sa platesc retroactiv numai diferenta care reiese dupa separare. Mi s-a spus ceva, dar nu concret despre "echialare de conturi" dar oricum mai ramâne o diferenta de aprox. 2400 -3000 de lei. Nu mi se pare normal, ca sa nu se ia în considerare darile platite si sa se perceapa majorare la ce a fost deja platit. Sau e normal asa? M-as bucura de un sfat, sau o lamurire. Sau de un contact de consultatie!
Cel mai recent răspuns:
ilie.gheorghe66 , utilizator
20:59, 24 Februarie 2009