avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament - Bună seara! Am o întrebare va rog, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament - Bună seara! Am o întrebare va rog, despre un testament. În ...

Bună seara! Am o întrebare va rog, despre un testament.
În testament spune asa :
----- Se va împărți 1/2 în părți egale, atât imobilul cât și terenul de 1600 mp, cât și toate bunurile existente, frățește.
Menționez ca am cedat 4 ari din teren, fratelui X, să-și construiască garaj, loc de munca, la care fratele Y nu are nici un drept asupra construcțiilor executate de fratele X. - - - - -
Întrebarea mea e : se împart 1600 mp în părți egale, sau din 1600 mp, cele 4 ari sunt cedate fratelui X și restul se împarte frățește? Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2022
mamarina, utilizator
Cel mai recent răspuns: mamarina , utilizator 11:29, 23 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și în certificatul de moștenitor/legatar spune că ... nu-l aveți, asa-i?

Sunt două faze:
1. Dezbaterea succesiunii, care se finalizează cu obținerea certificatului de moștenitor/legatar. În acesta apar cotele (1/2 și 1/2) și bunurile lăsate de defunct.

2. Partajul. În această fază a partajului / a împărțelii propriu zise / a delimitării fizice în teren, puteți să faceți orice vreți. Puteți să împărțiți de-a lungul, de-a latul sau oricum v-ați înteles.
Părțile/loturile fizice nu trebuie să fie neapărat egale/corespunzătoare cotelor părți ideale, abstracte, din dreptul de proprietate. Eventualele diferențe se pot compensa prin sultă.

Altfel spus, nu-i musai ca un teren de 1600 mp. să fie fizic împărțit în 800mp + 800 mp. Poate să fie împărțit (de exemplu) și în 600 mp. + 1000 mp. Iar acela care primește fizic mai mult ( plus 200 mp.) îi plătește celuilalt o sumă de bani (sultă) corespunzătoare valoric părții „pierdute” de el. (minus 200 mp).

mamarina a scris:
Menționez ca am cedat 4 ari din teren,


Adică ați pus carul înaintea boilor. (Ați „cedat” din ceea ce încă nu aveați, dacă nu ați dezbătut succesiunea).
Va trebui, probabil, să încheiat un act de partaj care să corespundă cu ceea ce, faptic, ați împărțit deja.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Nu eu menționez ca am cedat 4 ari fratelui X.
Asta scrie în testament. Adică părintele după ce a scris ca totul 1600 mp se împart frățește, menționează ca a cedat 4 ari fratelui X. Deci cum se împarte pana la urma?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune fartataurel fartataurel Ce trebuie sa fac daca in urma decesului ambilor parinti, nu am facut succesiunea, fratele meu nu vrea sa imparta cu mine casa si bunurile? (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenirea cuvenita blajanul blajanul Buna seara, in urma cu 16 ani, dupa decesul tatalui, am facut succesiunea. Fiind mama in viata si suntem doi frati, toate drepturile cuvenite au fost impartite ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren Justitiarul711 Justitiarul711 Suntem 4 frati.Am mostenit de la parinti 4 ha de teren arabil. In certificatul de mostenitor , notarul nu a facut referire la faptul ca fiecare primeste1 ha de ... (vezi toată discuția)