avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren

Suntem 4 frati.Am mostenit de la parinti 4 ha de teren arabil. In certificatul de mostenitor , notarul nu a facut referire la faptul ca fiecare primeste1 ha de teren ci a mentionat ca fiecare primeste cota de 1/4 parte din avere drept mostenire. Acum ni se cere sa delimitam aceast teren cu toate ca in titlul de proprietate al mamei este mentionata suprafata, categoria vecinatatile, tarlaua. Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 11:59, 17 Decembrie 2014
Pe calea bunei intelegeri, adica la notar (posibil via mediator) sau, daca nu se poate, in instanta! In instanta e cu expertiza, evaluarea terenurilor, sulte, etc, etc Si, evident, totul pe bani!
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
DlGoe, utilizator
La notar se prezinta cei 4 frati. Notarul va stabili cota 1/4 precum si valoarea terenului? Cum procedeaza notarul? Dintre cei 4 frati , 2 vor sa vanda terenul cota parte 1/4 unei terte persoane iar ceilalti 2 vor sa-si pastreze cota de 1/4, mai exact 1 ha fiecare. Are vreo relevanta faptul ca 2 vor sa vanda iar ceilalti 2 nu?
Fiecare frate isi alege cate o suprafata de 1 ha si apoi o administreaza cum doreste. Dar trebuie sa fie intelegere deplina la notar. Va poate spune notarul, dupa baremele sale, care e valoare fiecarui lot.
In urma prezentarii la notar cu toate ca fratii erau intelesi notarul a stabilit ca nu se poate face imparteala intrucat fiecare parcela are suprafete diferite, mai exact una este de 2 ha si 9384 mp, alta 2500 mp, alta de 8 200 si 7.200 mp, total 4,72 ha, astfel incat notarul nu poate scrie ca unui mostenitor ii revine 1 ha si 18 ari din mai multe parcele. Ultima solutie a fost sa mearga la un inginer cadastral si sa intrebe cat ar costa sa faca intabularea dupa care delimitarea. Suma ceruta de notar si inginerul cadastral a fost 400 lei/parcela= 1.600 lei pentru documentatie/masuratori cadastrale si intabulare +120 lei/lot pentru imparteala fiecare ce ia adica dezmembrarea terenului si 500 lei onorariu, asa ca i-a linistit, 1600+480+500=2580. De unde atatia bani ca nu face pamantul cat actele.Oare exista si alte solutii?
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Nu , nu exista decat aceasta solutie dezmembrare cu partaj sau vindeti impreuna tot terenul si impartiti banii.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren 3 persoane la comun Bubuka Bubuka Cumparare teren la comun Salutare, Doresc sa cumpara o parcela de teren de 500 mp. Vanzatorul are 1500 mp si nu vrea sa vanda parcele de 500 mp ca sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, impreuna cu verisorii mei am un teren extravilan, ... Adriana68 Adriana68 Buna ziua, Impreuna cu verisorii mei am un teren extravilan, situat pe trei parcele, impartit aleatoriu, in sensul ca o bucata are 6000 mp, alta 6,4 ha, alta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, rectificarea unui certificat de mostenitor de catre ... mirelamarinescu mirelamarinescu Buna ziua, rectificarea unui certificat de mostenitor de catre Notar este gratuit? Daca nu este gratuit, din ce anume este compus pretul unei astfel de ... (vezi toată discuția)