avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, rectificarea unui certificat de mostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, rectificarea unui certificat de mostenitor de catre ...

Buna ziua,
rectificarea unui certificat de mostenitor de catre Notar este gratuit? Daca nu este gratuit, din ce anume este compus pretul unei astfel de solicitari(onorariu, taxa, etc)?
Daca Notarul este agresiv si manifesta un comportament tulburat fata de client( jigneste si urla sa iasa afara din birou), si refuza sa dea explicatii pentru propriile sale greseli, ce optiuni are un client sa isi rezolve problema? Este vorba de mai multe erori intr-un certificat de mostenitor din care pe unele nu le recunoaste si refuza sa le corecteze, Mentionez ca notarul respectiv cere 240 lei pentru rectificare. E normal daca tinem seama ca indreptarea erorilor materiale este gratuita.Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2021
mirelamarinescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirelamarinescu , utilizator 11:37, 26 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă erorile sunt imputabile notarului, rectificarea nu se taxează.
Dacă eroarea nu este imputabilă notarului sau este determinată de împrejurări ivite după emiterea certificatului de moștenitor, atunci notarul are dreptul de a percepe onorariu pentru rectificare.
În ce constă mai exact erorile?
Multumesc pentru raspuns. Erori sunt mai multe, cote succesorale gresite, a gresit la transformarea din ha in mp(4,72 ha -47.200 mp a scris 40.200 mp -a "pierdut pe drum 7000 mp). La data emiterii Certif era deschisa CF insa aceasta nu a solicitat extras CF ca sa introduca nr cadastral ci s-a rezumat cu copy paste de pe actele mele. Problema a fost ca in fapt suprafata totala nu era un singur lot ci doua pentru ca pe teren, cadastristii din cadrul programului national de cadastrare gratuita au constatat ca terenul era traversat de un canal de irigatie. In aceste conditii pentru diferenta de suprafata ocupata de canal s-a alocat un lot intr-o alta tarla rezultand doua terenuri care insumeaza 4,72 ha. Cazul nu este complicat, dupa mama am mostenit impreuna cu tatal si sora o jumatate din casa natala a mamei, a terenului curte si teren agricol extravilan in cotele tatal 2/8, eu si sora cate 3/8 fiecare. Dupa decesul tatalui, acest notar recalcitrant a consemnat ca tatal detine 1/8 iar eu cu sora 7/8 din tot imobilul desi cota mamei era de 1/2 cealalta jumatate apartinand fratelui ei. Nu stiu de ce notarul a impartit cota de 2/8 la doi...iar cand l-am intrebat si cu respect l-a rugat sa imi explice a urlat la.mine, mi-a reproaat o o duc in balamuc, tremura de nervi de ii sareau cerceii din urechi de furie...si a zis ca asa a decis, ca e matematica de clasa a treia. Desigur ca nu am renuntat pentru ca una e 6/8 din certif dupa.mama si 7/8 cum a scris acest notar. Este infioratoare experienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren Justitiarul711 Justitiarul711 Suntem 4 frati.Am mostenit de la parinti 4 ha de teren arabil. In certificatul de mostenitor , notarul nu a facut referire la faptul ca fiecare primeste1 ha de ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, calcul suprafata. Adriana68 Adriana68 Recent, in urma decesului tatalui meu am primit 1/3 din bunurile acestuia, calculate in baza unui titlu de proprietate al bunicului . Pe titlu este trecuta ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata : 1) in anul 1923 sora bunicului meu cumpara ... broscuta2025 broscuta2025 Mostenire complicata : 1) In anul 1923 sora bunicului meu cumpara un teren in suprafata de 2000 mp, in actul de vanzare cumparare nu este mentionata suprafata ... (vezi toată discuția)