avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... grade aferente salariilor din institutiile publice
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

grade aferente salariilor din institutiile publice

am citit legea 330/2009 si am o nelamurire : cine stabileste si pe ce criterii se face departajarea celor trei grade de salarizare ale personalului cu studii superioare din institutiile publice ?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 16:22, 15 Ianuarie 2010
Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu d-voastra.
5) In anul 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi va pastra salariul avut, fara a fi afectat de masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de baza, solda functiei de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare va fi cel/cea corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009, la care se adauga sporurile care se introduc in acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
Nu cred ca sporurile acordate in baza contractelor colective de munca , si care nu se regasesc in anexele la lege , vor fi introduse in salariul de baza. Ele fac obiectul celor maxim 30% , care se pot acorda peste salariul stabilit . Cred ca asa e normal, ca toate sporurile "recunoscute" de lege ( vechime, merit, conducere, dispozitiv) sa fie incluse in baza, iar toate celalate acordate diferentiat de fiecare, in functie de negociere la contractul de munca , sa se acorde sau nu in acest an.
Astept si alte pareri.
In ceea ce priveste cele doua trepte aferente functiei de secretar comuna (si altor functii de conducere) in legea 330/2009, nu este prevazut nicaieri modul de incadrare pe ele. O parere ar fi sa incadrati pe treapta I ca sa puteti include in salariul de baza sporul de vechime avut la 31.12.2009, pentru ca altfel nu il veti mai putea acorda (legislatia care il prevedea se abroga). E doar una din "scaparile" celor care au facut aceasta "minunata" lege.
In ceea ce priveste sporurile care se includ in salariul de baza de la 01.01.2010, sunt cele care existau in plata pe 31.12.2009 si care se regasesc in subsolul fiecarei anexe in parte (de principiu sporul de vechime, salariul de merit-cine l-a avut, sporul de dispozitiv, sporul de stabilitate si sporul de confidentialitate - contractuali). Este clar o discriminare, pentru ca unele categorii de bugetari au avut acordate aceste sporuri (chiar si prin CCM) si le vor fi incluse in salariul de baza de la 01.01.2010, altii nu.
Procentul de 30% sporuri, cred ca este compus din alte tipuri de suplimente prevazute de lege (cum ar fi acel 10% la salariul de baza pentru conditii vatamatoare, sau sporul de pana la 25% pentru complexitatea muncii la auditori)
Daca veti citi decizia Curtii Constitutionale nr. 1415/2009, imi veti da dreptate. :)
Sa disecam : :D
Legea nr. 330/2009
"Art.3
Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la bază următoarele principii:
c) luarea în considerare a sporurilor, a adaosurilor salariale, a majorărilor, a indemnizaţiilor cu caracter general sau special, precum şi a altor drepturi de natură salarială, recunoscute sau stabilite, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâri judecătoreşti, prin acte de negociere colectivă, precum şi prin alte modalităţi, acestea regăsindu-se la un nivel acceptat, potrivit principiilor prezentei legi, în salariul brut sau, după caz, în salariul de bază, în solda funcţiei de bază sau în indemnizaţia lunară de încadrare;"
ART. 7
(1) Aplicarea prevederilor prezentei legi se realizează etapizat în perioada 2010 - 2015, prin modificarea succesivă, după caz, a salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază pentru personalul militar şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare, prevăzute în anexele la prezenta lege, stabilite anual prin legi speciale.
(2) Realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare se efectuează în mod etapizat, astfel încât în perioada de implementare a prezentei legi nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază potrivit actualelor reglementări.
ART. 12
(3) În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege.
ART. 30
(5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţiei lunare de încadrare se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.
ART. 22
Sporurile, majorările, precum şi indemnizaţiile de conducere care, potrivit prezentei legi, sunt incluse în salariul de bază, în solda funcţiei de bază sau în indemnizaţia lunară de încadrare, după caz, sunt prevăzute în notele din cuprinsul anexelor la prezenta lege.
ART. 23
(1) Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază sau a indemnizaţiilor lunare de încadrare, după caz.
(2) Suma sporurilor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază, solda funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare.
Decizia C.C. nr. 1415/2009
"Curtea reţine că noţiunea de salariu brut include, potrivit art. 155 din Codul muncii, atât salariile de bază, soldele pentru personalul militar şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, cât şi sporurile sau alte adaosuri aflate deja în plată."
Toate aceste prevederi, dau la socoteala ce am afirmat eu? :)
Raman totusi la parerea ca acele sporuri care nu sunt clar specificate in nota din subsolul anexei, nu pot fi incluse in salariul de baza, dar se pot acorda in continuare, in limita de 30 %, fara afectarea brutului din dec.2009. Art.22 specifica acest lucru clar, dealtfel si Decizia CC mentionata - ele fac parte din brut dar nu si din salariul de baza.
". Critica de neconstituţionalitate ce priveşte art. 7 alin. (1) din lege este neîntemeiată, etapizarea prevăzută de acest text având drept scop ca în intervalul 2010 - 2015 niciun angajat să nu cunoască, prin trecerea la noul sistem de salarizare, vreo diminuare a salariului brut de care beneficiază potrivit reglementărilor în vigoare. " :)
Asteptam cat mai multe pareri, poate pana la urma dezlegam si aceasta ghicitoare... :)
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea salarizarii 330/2009 mircea_ghe84 mircea_ghe84 Buna ziua. Lucram intr-un spital municipal si de la 01.01.2009 vom fi salarizati conform noii legi a salarizarii 330/2009. Problema apare la calculul ... (vezi toată discuția)
Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Salariu de baza buiavasi buiavasi buna ziua! am si eu o nelamurire:ce se include in salariul de baza? din cate stiu sal.de incadrare si sporul de vechime, sporul pt munca vatamatoare fiind in ... (vezi toată discuția)