avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Complicatii vanzare parcele teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Complicatii vanzare parcele teren agricol

Buna.
Cu un sfat, o indrumare, daca m ati putea ajuta. Sa va descriu situatia mea: am hotarat in familie sa vindem niste parcele de teren agricol situate pe raza comunei Radovan; parcelele acestea au fost in proprietatea tatei, iar tata nu prea s a ocupat de ele, nu le a dat niciodata in arenda, nu a facut contract de arenda cu nimeni. Eu am postat anuntul de vanzare al acestor parcele pe internet; s a gasit, dupa vreo doua luni, un cumparator care si a asumat cheltuielile cadastrale si notariale. Acest cumparator ne a dat un avans de 10 000 de lei, pentru a achita datoriile la impozit aferente acestor parcele, urmand a mai incasa noi de la cumparator restul de 12 000 de lei la finalizarea vanzarii. Pana acum, totul bine.
Pe parcurs, in timp ce se ocupa de cadastrul parcelelor, cumparatorul ne a anuntat ca absolut toate erau lucrate, cultivate, probabil de catre vecinii de lot, desi tata nu avea contract de arenda cu nimeni. Ne am zis ca, pana la urma, n are nimic, ca asa e lumea pe la tara, daca nu te ocupi tu de un teren, se gaseste altul sa se ocupe. Nu am fost deranjati de treaba asta. Insa, dupa ce trecuse cam o luna din momentul in care noi incasasem avansul de la cumparator, acesta ne anunta ca cineva a depus la primarie o contra oferta de cumparare, blocandu ne astfel vanzarea catre el. Pe noi, pe mine, pe tata, nu ne contactase nimeni sa ne spuna ca ar fi si un alt cumparator interesat. La acest moment, noi incasasem deja avansul, aproape jumate din suma de vanzare de la cumparator, asa ca nu stiam prea bine ce sa facem in situatia asta.
Cumparatorul ne a propus ca, daca vrem sa continuam vanzarea catre el, putem sa facem un nou contract de imprumut cu dare in plata a parcelelor. Noi am acceptat, stiind ca deja primisem niste bani de la acest om. Am semnat acel nou contract, am primit si restul de bani, apoi, la aproape o luna distanta, am primit niste hartii prin posta, prin care tata era instiintat ca trebuie sa mearga la notar pentru a semna de vanzare a parcelelor catre un vecin de lot.
L am sunat pe primul cumparator si i am spus de aceste hartii, iar el a zis ca putem sa le ignoram, pentru ca noi nu mai suntem oricum proprietarii parcelelor. Am zis, bine.
Dar a doua zi dupa ce noi ar fi trebuit sa ne prezentam la notar pentru a semna aceasta a doua vanzare, am zis, totusi, macar sa l sun pe acest al doilea cumparator, din simpla politete, si sa i spun ca noi nu mai detinem aceste parcele, pentru ca el sa stie care este situatia de fapt.
Mare surpriza am avut cand am vorbit la telefon cu acest om, el spunandu mi ca va cere in instanta anularea contractului de imprumut cu dare in plata a parcelelor, pe care noi il semnasem cu primul cumparator.
La momentul de fata, asteptam sa ne ajunga prin posta hartiile prin care el ne va chema la judecata.
Primul cumparator sustine ca ceea ce am semnat cu el este perfect legal, iar al doilea sustine ca nu este legal, pentru ca el are un drept de preemptiune, asa ca el va castiga in instanta parcelele.
Pe noi nu ne intereseaza cine vrea sa cumpere aceste parcele; sa le ia cine vrea, cine are dreptul, nu ne pasa. Dar am vrea sa ne lase pe noi in pace si sa se judece intre ei, daca se poate.
Va rugam, spuneti ne si noua ce putem face in aceasta situatie foarte complicata. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
Daniel0385, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:14, 28 Noiembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este o situatie complicata, ci este o totala lipsa de informare.
Cel care invoca preemptiunea s-ar putea sa aiba dreptate.
Vanzarea terenului extravilan se face cu o publicitate prealabila la primarie.
Daca nu se face publicitatea (Legea 17 2014), atunci vanzarea este anulabila.
Din ce ati scris, pana acum, nu rezulta ca ati parcurs procedura prealabila la primarie.
Din cate vad, sumele sunt mici, insa cheltuielile de judecata pot fi mari,
adica nu o sa luati pe mere cat o sa dati pe pere. Tratati cu atentie chestiunea.
Va multumesc mult pentru raspuns. Din ceea ce stiu eu, publicarea la primarie s a facut, dar de asta s a ocupat personal cumparatorul, tot el asumandu si si lucrarile cadastrale. El fiind lichidator de profesie, ne am lasat in seama lui cu formalitatile, gandindu ne ca el se pricepe mai bine. Eu am fost o singura data la primaria comunei Radovan, de care apartin parcelele, impreuna cu cumparatorul, cu masina lui, pentru a plati, din avansul pe care ni l a dat, datoria la impozit a parcelelor. Noi ca oameni simpli nu avem de unde sa cunoastem aceste legi. Noi doar am vrut sa vindem aceste parcele oricarui om dispus sa le cumpere si sa isi asume bataia de cap, cu cadastrul si altele, fapt pentru care noi am vandut la acest pret redus, rezonabil, tocmai pentru a compensa efortul cumparatorului. Dar acum ne vedem atrasi intr o problema pe care noi nu am dorit o si nu am cautat o.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg, dar legea nu distinge, adica nu face diferenta, intre cei care cunosc legea (altii) si cei care nu cunosc legea (dvs), pentru ca va dati seama ca ar fi absurd ca sa fie asa, pentru ca toti ar spune ca „ei nu cunosc legea”.
In situatia dvs., ati stabilit un pret probabil mic (atractiv) cu un cumparator (lichidatorul care trebuia sa stie ce si cum), in vreme ce alaturat terenului dvs exista un vecin care probabil are drept de preemptiune. Drept pe care acum si-l exercita, pe buna dreptate.
Daca vreti sa o rezolvati, probabil ca trebuie sa reanalizati tranzactia sub toate aspectele si sa actionati in consecinta.
Am stabilit pretul mic, pentru ca omul (lichidatorul, in acest caz) si a asumat cheltuielile cadastrale si notariale, le am dedus, practic, din valoarea loturilor, pentru ca noi nu aveam bani sa le facem, tata avand deja datorii mari la impozit.
Asa cum am mai spus, noi nu avem nimic impotriva sa ia aceste loturi cine este in drept.
Oamenii de rand cam asa vand un teren, gasind un om dispus sa se ocupe de acestea, caruia ii dai toate actele cum ti le cere.
Din ce spuneti dvs., si din ce am mai citit si pe alte forumuri (ca am mai postat acum si in alte parti, in speranta de a ma informa macar acum), se deduce ca vanzatorul unui lot de teren agricol e la mila tuturor: nu are dreptul sa vanda cui gaseste sa cumpere, si, cand in sfarsit gaseste pe cineva, are surpriza ca vreun vecin sa i conteste vanzarea, iar legea da tuturor dreptate, numai vanzatorului nu... E ceva fantastic. Noi nu avem niciun drept...
Legea da dreptul preemptorului sa ia loturile - foarte bine, facem asa cum spune legea. Dar cheltuielile cadastrale si cele de judecata cine le suporta? Tot noi? Pe noi chiar asa ne nenorocesc toti cum vor mai bine, la adapostul legii? Noi doar am vrut sa vindem loturile tatei la un pret rezonabil oricui a vrut sa le ia - subliniez: oricui. Iar acum vedeti bine ce probleme am ajuns sa avem...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce sa va spun, eu am inteles situatia dvs si o intelege oricine citeste aceste randuri.
Insa discutia trebuie gandita prin raportare la lege, nu prin raportare la sentimente.
Cheltuielile cadastrale le suporta vanzatorul, sau cumparatorul dupa caz, conform intelegerii.
Cheltuielile de judecata le suporta cel care pierde procesul, care cade in pretentii cum se spune.

Insa, o intrebare: Avansul nu l-ati primit la notar? Nu ati mers la notar cu povestea asta?
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2021
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)
Ce pasi am de facut pentru impartirea unui teren in coproprietate? ... danutza33 danutza33 Ce pasi am de facut pentru impartirea unui teren in coproprietate? Sunt coproprietar 50% pe un teren agricol iar ruda mea a vandut la notar partea ei din ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)