avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de casatorie

Buna seara. Sunt tanar, am 23 ani, recent am achizitionat un apartament pe numele meu cu surse provenite astfel ( 80% donatie parinti + 20% surse proprii-job). Parintilor mei le este teama ca nu cumva viitoarea sotie pe care o voi avea sa beneficieze de vreo parte din acel apartament. Credeti ca ar fi fost mai bine sa il iau pe numele parintilor si mai tarziu sa-l primesc mostenire? Am 3 situatii in cap la care as vrea sa ma ajutati cu raspuns:
1. Ce se intampla daca pe viitor cand voi avea familie si copil voi divorta? Sotia va beneficia de parte din acel apartament?
2. Ce se intampla daca in momentul in care voi avea familie eu voi deceda(Doamne fereste)? Parintii mei vor ca in lipsa mea sa aiba drept asupra la tot incat sotia mea sa nu beneficieze de nimic.
3. Ce se intampla daca in timpul casatoriei eu vand imobilul in ideea de a cumpara altceva? Este posibil ca noua achizitie sa fie tot bun propriu avand in vedere ca voi fi casatorit?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
ionutmcinjau, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:29, 30 Noiembrie 2021
Apartamentul va fi bun propriu la care sotia nu va avea drept.
Daca decedati inaintea ei, ea va mosteni 1/4, iar copilul, 3/4.
Daca nu veti avea copii landata decesului, moștenesc si parintii dvs alaturi de sotie.
Nu vad de ce ati fi luat pe numele părinților.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
Referitor la punctul 1) în caz de divorț având și copil, soția beneficiază sau nu de vreo cotă?

Iar la punctul 3) tot aștept răspuns.


Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
In cazul unui divort, v,am raspuns, sotia nu va avea drept la casa, fie ca aceti copii, fie ca nu.
In cazul in care vindeti sa cumpărați altul, daca nu mai puneti bani comuni, bunul va fi propriu pt ca inlocuieste un alt bun propriu, insa actele se intocmesc in acest sens.

Apasati pe raspunde, nu mai citati inutil mesaje anterioare
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
Bunurile dobândite anterior căsătoriei sunt și rămân bunuri proprii. Deci, în caz de divorț nu se partajeaza, soția nedobandind nimic.
În caz de deces și dacă la acel moment veți fi casatorit, soția supraviețuitoare va moșteni o cota, cota care depinde cu rudele dvs cu care vine la moștenire.
Dacă în timpul căsătoriei vindeți apartamentul, bunul pe care îl veți achiziționa cu prețul obținut, va fi tot bun propriu.
Părinții dvs se tem de o femeie care deocamdată nici nu exista.
Poate are și ea un apartament bun propriu și își pune aceleași probleme sau poate va avea mult mai mult decar dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021
raluk0207, utilizator
Se poate face vreun act în acest moment prin care eu să nu pot trece apartamentul pe numele altcuiva ori să vând fără acordul părinților? Ei vor să fie siguri că ce mi-au cumpărat va rămâne doar al meu. Ceea ce voi realiza după căsătorie împreună cu potențiala soție e treaba mea și fac ce vreau.

Alte discuții în legătură

Mostenire Valentinablo Valentinablo Buna ziua Am un apartament 2 cam mostenire de la parinti dobandit inaintea casatoriei, sotul are si el un apartament cu 3 cam primit mostenire in timpul ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)
Partaj danielaa76 danielaa76 Va rog, daca poate sa ma lamureasca si pe mine cineva: sotul meu a primit de la parintii lui un apartament, prin donatie, anul trecut, apartamentul l-am ... (vezi toată discuția)