avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cui revine apartamentul in situatia asta simpla?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cui revine apartamentul in situatia asta simpla?

Buna ziua,

Sunt necasatorita si am ceva bani in banca.
Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte.
Vrem sa ne casatorim si as vrea sa pun banii mei la apartament. Sunt cam jumatate din cat costa el.
Problema etse urmatoarea. El are niste parinti care fura si de la dumnezeu, vba vine. Nu au scrupule cand vine vorba de bani. Intrebarea mea este. Daca doamne fereste se intampla ceva cu viitorul meu sot, deces sau mai stiu eu ce, eu intru in proces cu parintii lui pentru casa sau imi revine si partea lui, ca pana la urma si eu platesc la ratele lui? Oamenii aia nu i-au plait nimic lui. Doar i-au luat. Au bani sa isi permita un proces.

Vreau sa stiu daca fiind cumparat pe credit inainte de casatorie le revine parintilor lui o cota parte.
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa incheiati un act notarial prin care sa stipulati cele de mai sus.
In acest fel sunteti scutita de orice situatie neplacuta.
Da, daca bunul a fost achizitionat inainte de casatorie sau chiar in timpul casatoriei dar nu exista descendenti, parintii au anumite drepturi.
De aceia v-am sfatuit sa incheiati acel act notarial.
Sa stipulez in act notarial partea mea, asta oricum! Dar cum as putea sa mentionez la notar ca parintii lui nu au nici un drept in caz de doamne fereste. Sunt bani cu care eu ajut la rate, bani pe care nu am cum sa-i dovedesc pt ca nu am carte de munca (web designer freelancer )
Nu importa de unde aveti banii.
Notarul, la solicitarea prietenului, poate inscrie si faptul ca banii cu care a acoperit el partea sa ii apartineau in exclusivitate si nu proveneau de la parinti.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Nu importa de unde aveti banii.
Notarul, la solicitarea prietenului, poate inscrie si faptul ca banii cu care a acoperit el partea sa ii apartineau in exclusivitate si nu proveneau de la parinti.

Cred ca vroiati sa scrieti ca banii "va apartineau" nu "ii apartineau".
Intrebarea mea est elegata strict de cealalta parte de apartament ce nu va fi acoperita de banii mei. Cum as putea sa previn un proces cu socrii care deja au inceput sa ii zica sa le dau eu bani ca am.

Cum pot sa fac, ce sa stipulez, sa nu fiu obligata sa vand apartamentul ca sa le dau partea lu baiatului lor (prietenul meu) in caz de deces, spre ex.

Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
Selena1, utilizator
În caz de deces, părinții ori copiii au dreptul la cota parte de moștenire de pe urma soțului, alături de dumneavoastră. Dacă soțul concubinul contribuie cu un leu la acest apartament, acest leu se va împărți după caz. Exclus să obțineți dumneavoastră totul.

Puteți preveni astfel și potrivit Codului civil.

Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.

Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
ContSters318277, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot. 2femei 2femei buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare 1/4 de apartament inainte de casatorie ... georgetteivonna georgetteivonna Contract de vanzare cumparare 1/4 de apartament inainte de casatorie Buna ziua, daca i-am facut contract de vanzare cumparare fostului concubin pe 1/4 de ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)