avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuarea apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuarea apartament

Buna ziua!
Am o problema ce tine de chiria unui apartament.
Parintii mei au inchiriat un apartament de 19 ani si am continuat sa stam in el pana in prezent.
La inceput au fost facute contracte, la unele proprietara apartamentului a trecut chiria de 15 lei, si ca inchiriem doar 17 mp din acel apartament.
Dupa acea perioada, nu au mai fost facute contracte de inchiriere, parintii mei i-au propus acest lucru, dar doamna a refuzat pe motiv ca mostenirea nu a fost dezbatuta si
nu poate face contract. Si de atunci a ramas asa. Am stat in chirie fara contract platind o suma de bani care s-a stabilit verbal.
In luna aprilie a acestui an, proprietara ne-a anuntat ca exista posibilitatea sa ne mutam, si noi am asteptat un raspuns sigur.
Pana in ziua de astazi, nu am primit un raspuns sigur ca trebuie sa ne mutam, era indecisa si s-a ajuns in luna noiembrie, iar parintii mei nu vor sa se mai mute acum iarna cand vin
sarbatorile. Tatal meu a crescut chiria doar ca sa ne lase sa ne mutam in primavara.
Recent, s-a iscat un conflict intre ea si parintii mei, deoarece dumneaei a venit neanuntata cu mai multi instalatori, saci cu tevi pentru a repara ceva ce tine de instalatia sanitara.
Pentru aceasta lucrare trebuie sa fie sparta toata masca din baie, iar tatal meu nu a fost de acord cu aceste reparatii, deoarece necesitau spargeri de pereti, extrem de multa mizerie si in special, pentru ca
au venit neanuntati, nu au spus niciun cuvant despre lucrarea asta, pur si simplu, ne-am trezit cu ei in fata usii. Specific, ca totul este functional chiar daca nu s-ar face aceste reparatii, adica nu este ceva
necesar, mai ales ca nu a fost solicitat din partea noastra sa se produca astfel de lucrari.
Dupa acest conflict, dumneaei ne-a anuntat ca vrea sa plecam acum sa nu mai stam nici o zi, dar ai mei nu sunt de acord, mai ales ca puteam face asta din aprilie, dar ea nu ne-a anuntat sigur ca trebuie sa ne mutam si s-a hotarat tocmai acum
in luna noiembrie.
Intrebarea mea este daca poate sa ne faca ceva legal pentru a pleca din apartament. Dumneaei nu are niciun contract, ea refuzand acest lucru. Noi vrem sa ne intelegem amiabil sa putem pleca din primavara, chiria urmand sa fie platita ca pana acum.

Va multumesc mult pentru atentie si pentru eventualele raspunsuri.
Imi prezint scuzele in cazul in care am uitat sa precizez unele aspecte din aceasta situatia. Va rog sa semnalati ce informatii sunt folositoare in acest caz pentru a le adauga.
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 02:01, 2 Decembrie 2021
Da. In acest caz, proprietara o sa incerce o evacuare a imobilului, fapt ce nu se va putea pune in executare decat dupa ce trece iarna, ca regula. Adica sa speram ca nu va incadrati la exceptii.
Textul este:
Articolul 896 Termen de executare
(1) Nicio evacuare din imobilele cu destinație de locuință nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispozițiilor legislației locative, el și familia sa nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare ori că debitorul și familia sa au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.
(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuință și nici celor care au fost evacuați pentru că pun în pericol relațiile de conviețuire sau tulbură în mod grav liniștea publică.
Va mulțumesc mult de răspuns! Dar dumneaei poate fi reclamată ca nu a făcut niciun contract de închiriere timp de 10+ ani, deci nedeclarand venit din aceasta sursa?
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai contractul de inchiriere este o intelegere verbala, nu necesita forma scrisa, adica contractul nu este o hartie, este un acord de vointe. Forma scrisa este doar inscrisul constatator al intelegerii. In fine, chestii socoteli. Declararea veniturilor este altceva. Puteti sa precizati daca chiriasii au fost complici la fapta, in sensul ca au acceptat sa stea fara contract vreme de 19 ani tocmai ca sa plateasca mai putin, adica tocmai sumele care ar fi trebuit sa fie platite ca impozit? Era criza de locuinte de inchiriat sau de ce nu au gasit in alta parte sa stea cu chirie si au ramas in locatia respectiva?
Chiriasii au propus realizarea altui contract, dar proprietara a mentionat ca nu este posibil din cauza ca nu s-a dezbatut mostenirea, cu apartamentul presupun. Dar inainte de asta, s-a putut face contract cu o chirie de 15 lei, dupa nu s-a mai putut pe motivul mentionat mai sus. Dupa refuzarea facerii unui alt contract, chiriasii nu au mai insistat, si totul a ramas asa, adica fara contract, cu valoarea chiriei stabilita verbal. Nu stiu daca se numeste complicitate, pentru ca nu am competente necesare sa decid lucrul asta, dar va multesc mult pentru ajutor!
Deși o evacuare realizată în insanta printr -o.procedura specială se judeca relativ repede ,s- a precizat in mesajul anterior ca probabil executarea ar putea fi sistata pana la 1 martie.Ideal ar fi sa căutați ceva din timp..

Alte discuții în legătură

Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un imobil( o casa) data în chirie. contractul ... gabrielagaburici gabrielagaburici Buna ziua. Am un imobil( o casa) data în chirie. Contractul este făcut cu o persoana juridică ( o firma) pe o perioadă de 1 an, cu posibilitatea de ... (vezi toată discuția)
Imi spune sa plec din chirie dvmischiu dvmischiu Buna ziua. Am decis sa ma adresez pe acest forum in sperata gasiri unui raspuns la o problema ce mi s-a ivit pe neasteptate. In urma cu 2 luni de zile imi ... (vezi toată discuția)