avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare propietar locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare propietar locuinta

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii intreprinda persoana in varsta care vrea sa lase casa pe numele nepotului, in timp ce parintele este in viata. Care este procedura ce trebuie intocmita? Se va realiza un testament vizat de notar sau se va face un act de vanzare cumparare, dar in acest caz suma poate fi modica? Automat el renunta la titlul de propietar iar nepotul intra in drepturi? Care sunt lucrurile pe care le pot face?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:24, 30 Noiembrie 2021
Se poate incheia document autentificat la notar,=vanzare cumparare sau donatie cu clauza de intretinere
Depinde ce dorește persoana.
Dacă pretinde o suma de bani, se încheie un contract de vânzare. Prețul trebuie sa fie sincer si serios, nu "modic".
Dacă dorește sa ii transmita pur și simplu imobilul, poate încheia un contract de donație (cu sau fără rezerva dreptului de uzufruct viager sau de abitatie).
Dacă dorește ca nepotul sa il/o îngrijească pana la deces, se încheie un contract de întreținere.
Dacă dorește ca nepotul sa ii achite lunar o suma de bani, pana la deces, se încheie un contract de renta viagera.
Contractele își produc efectele de la data semnării lor.
Testamentul este doar o dispoziție pentru cauza de moarte. Nu este un act de proprietate, astfel încât va trebui dezbătută succesiunea.
Ar trebui ca proprietarul sa se gândească exact ce anume dorește, sa discute cu nepotul și sa se adreseze unui notar pentru varianta cea mai buna de act, care sa ii exprime vointa.
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Contract de case nasobraznic1979 nasobraznic1979 Buna ziua. Am fost crescuta de o doamna . Aceasta doamna nu are copii naturali , este nemaritata. Ea nu are venit. Eu am cumparat casa..si acum vrem sa facem ... (vezi toată discuția)
Mostenire proprietate Kentanos Kentanos Am un contract de vanzare-cumparare pentru o mostenire cu uzufruct viager. Ma intereseaza daca dupa decesul parintilor acest testament (act) se poate ataca in ... (vezi toată discuția)